Refluxul gastroesofagian apare atunci cand exista un reflux de acid din stomac in esofag. Alimentele pe care le consumi afecteaza cantitatea de acid produsa de stomac.
Simptomele unui reflux gastroesofagian sunt durerile de stomac si senzatiile de arsura care apar adesea noaptea, gust amar in gura, gura uscata, respiratia urat mirositoare, gaze si balonare, greata si pierderea apetitului. Daca vrei sa scapi de refluxul gastroesofagian, trebuie sa-ti imbunatatesti dieta si sa-ti schimbi stilul de viata. Aceste schimbari includ somnul si gestionarea stresului.
De asemenea, poti adauga suplimente de combatere a refluxului acid, eliminarea cofeinei si a alcoolului si scaderea in greutate. Specialistii spun ca acidul scazut din stomac si digestia saraca sunt mai degraba adevaratii vinovati.
Pe de alta parte, pot exista si alte cauze: mancatul prea repede, fara a mesteca in mod corespunzator, supraalimentarea, care preseaza stomacul, obezitatea, varsta inaintata, graviditatea, consumarea anumitor alimente procesate, prajite, utilizarea unor medicamente si deficientele nutritive.
Iata ce alimente ar trebui sa consumi pentru a evita refluxul gastroesofagian:
- Kefirul si iaurtul. Acestea ajuta la echilibrarea bacteriilor sanatoase in stomac, contribuind la digestie si la calmarea tractului digestiv.
- Legume fermentate, inclusiv kimchi si varza.
- Kombucha cu bacterii sanatoase si probiotice.
- Otetul de mere ajuta la echilibrarea acidului gastric si reduce simptomele refluxului de acid.
- Apa din nuca de cocos este bogata in potasiu si electroliti care ajuta la mentinerea corpului hidratat. Bea un pahar inainte de culcare.
- Uleiul de cocos. Incearca sa consumi zilnic o lingura de ulei din nuca de cocos. De exemplu, pe painea cu cereale sau cu alte produse.
- Legume cu frunze verzi
- Ghimbir – actioneaza ca antiinflamator.
- Anghinare
- Sparanghel
- Castraveti
- Dovleac
- Ton si somon
- Branza de vaca
- Migdale
- Miere
- Fructe (dar nu citrice!): pepene, banane, mere si pere
Ce alimente si bauturi ar trebui sa eviti, ca sa scapi de reflux gastroesofagian:
- Alcool
- Bauturi precum cafeaua, ceaiul si bauturile energizante pot irita un esofag inflamat.
- Bauturi carbogazoase. Acestea includ bauturi racoritoare, bauturi alcoolice, bauturi energizante.
- Zahar si indulcitori artificiali.
- Mancare prajita. Alimentele grase tind sa stea in stomac pentru o lunga perioada de timp si sunt greu de digerat. Ca rezultat, pot declansa producerea de acid in exces.
- Alimente prelucrate, cu multa sare, porumb si cartofi. Acestea includ chipsuri, biscuiti, cereale etc.
- Multe produse din ciocolata contin produse prelucrate, grasimi, cofeina si zahar.
- Nu toate persoanele au reactii negative la lactate, cum ar fi iaurtul sau branza, practic depinde de fiecare organism in parte.
- Uleiuri vegetale, inclusiv ulei de canola. Uleiurile prelucrate, cum ar fi alimentele prajite si grase, care se gasesc in multe gustari ambalate si care pot produce inflamatii.
- Mancaruri picante. Condimente precum ardeii cayenne, chili, scortisoara sau piperul sunt alte tipuri de ingrediente care pot fi, in general, foarte sanatoase. Cu toate acestea, alimentele picante sunt cunoscute pentru senzatia de arsura asociata cu reflux acid la unii pacienti.
- Rosii, produse din rosii si ceapa. Desi sunt sanatoase in general, aceste legume pot declansa simptome la anumiti oameni, mai ales atunci cand sunt consumte in cantitati mari (cum ar fi sosul de rosii).
- Citrice si sucuri. Citricele au continut bogat de acid si astfel simptomele se agraveaza.
- Cerealele prelucrate.
Pe langa acestea, conteaza si modul in care mananci. Nu manca prea mult odata pentru a permite digerarea corecta a alimentelor. Supraalimentarea poate duce la regurgitarea alimentelor acide si nedigerate. Mesteca bine alimentele. De asemenea, ar fi bine sa nu mananci seara, cu trei ore inainte de culcare. Insa poti bea un ceai din plante cu miere pentru a linisti stomacul.