Eczema este o afectiune a pielii, care face ca pielea sa fie uscata, rosie, cu rani si sa provoace mancarimi, fiind, in general, cauzata de un raspuns alergic la alimente, substante chimice sau alte tipuri de substante, precum parfumurile sau sapunurile. De asemenea, poate fi cauzata de digestia slaba, stres, ereditate, medicamente si deficiente imune.
Cele mai frecvente tipuri de eczeme: dermatita atopica, dermatita de contact, dermatita seboreica, eczema dishidrotica, neurodermatita.
Cum poti trata eczemele in mod natural?
- Ce produse n-ar trebui sa lipseasca din alimentatia ta:
- Acizi grasi esentiali – Pestii si uleiul de seminte de in pot reduce simptomele eczemelor.
- Seminte de dovleac sau chia – ofera zinc, care este esential pentru vindecarea ranilor si pentru metabolizarea acizilor grasi.
- Probiotic bogat – Consuma lapte de capra, kefir – pentru imunitate.
- Alimente bogate in fibre – Cand suferi de constipatie, toxinele se pot elimina prin piele, iar asta nu-i bine deloc. Consuma cel putin 30 de grame de fibre pe zi din legume, fructe, nuci, seminte, nuca de cocos, cereale si leguminoase germinate.
- Alimente bogate in vitamina A, necesare pentru sanatatea pielii.
- Elimina alimentele care provoaca eczeme:
- Aditivii si alimentele procesate, alimentele prajite care pot creste inflamatia pielii.
- Alimentele alergenice – gluten, lactate, crustacee sau arahide.
- Margarina si alte grasimi neesentiale.
- Expunerea la soare poate reduce eczemele prin cresterea productiei de vitamina D, care imbunatateste imunitatea.
- Alte remedii: grasimi omega-3 (1000 mg zilnic), Probiotice, Ulei esential de lavanda (combinat cu ulei de cocos pentru reducerea eczemelor), Vitamina E (400 UI), Vitamina D3 (2000-5000 UI zilnic) pentru imunitate.
- Otetul de mere a fost folosit mult timp pentru calmarea inflamatiilor pielii si a arsurilor, fiind si un bun dezinfectant. Atentie, nu-l utiliza daca pielea este crapata sau sangereaza, acesta va irita si mai tare pielea.
- Uleiul de masline, folosit atat intern, cat si extern pentru vindecarea pielii. La fel si uleiul de cocos care face minuni pentru orice tip de piele si poate fi aplicat ori de cate ori este nevoie. Sau uleiul de floarea soarelui – protejeaza stratul exterior al pielii, hidrateaza si poate ameliora mancarimile si inflamatia; se aplica nediluat, direct pe piele, ideal dupa baie, cand este pielea umeda.
- Gelul de aloe vera, bogat in compusi antiinflamatori si vindecatori, atenuand senzatiile de mancarime. Poti creste chiar tu planta pe balcon pentru a obtine mai usor gelul si pentru a fi sigur ca este 100% natural.
- Mierea este la fel de eficienta pentru ameliorarea eczemelor. Are efect antimicrobian, antiinflamator si ajuta la accelerarea procesului de vindecare a ranilor de pe piele. Se aplica un strat subtire de miere pe zona afectata. Asteapta 20-30 de minute, apoi clateste cu apa rece. Se poate aplica de 3 ori pe zi.