Polenul de albine, una dintre minunatiile naturii. Cunscut ca un produs apiterapeutic, polenul este bogat in vitamine, minerale, proteine, lipide, acizi grasi, enzime, carotenoide si bioflavonoide, fiind un agent antibacterian, antifungic si antiviral. Pe scurt, polenul este absolut minunat pentru ameliorarea alergiilor, reducerea inflamatiei, stimularea sistemului imunitar si reducerea nivelului de colesterol.
Culoarea polenului variaza de la galben stralucitor la negru; depinde de fiecare specie de planta in parte.
Care sunt beneficiile polenului?
- Antioxidant. Conform studiilor facute recent, polenul este benefic pentru pacientii care sufera de cancer, boli cardiovasculare, diabet si hipertensiune. Cercetatorii au sugerat chiar faptul ca activitatile inhibitorii ale polenului sunt similare cu cele din alimentele fermentate precum branza sau otetul.
- Reduce inflamatia. Activitatea antiinflamatorie a polenului a fost comparata cu eficienta medicamentelor analgezice. Cercetatorii sugereaza ca poate fi utilizat in inflamatii acute si cronice, boli hepatice sau toxicitate. Deci, daca suferi de dureri articulare sau acnee, polenul este foarte bun pentru tine.
- Ajuta la vindecarea rapida a pielii. Polenul permite ca o rana sau arsura sa se vindece rapid. In plus, datorita continutului sau bogat in vitamine si minerale, acesta poate imbunatati aspectul pielii. Stimuleaza alimentarea cu sange a tuturor celulelor pielii, ajuta la detoxifierea organismului, reduce aspectul ridurilor si accelereaza procesul de vindecare. Polenul de albine este adesea folosit in produsele cosmetice pentru tratarea afectiunilor inflamatorii si a iritatiilor cutanate precum psoriazisul sau eczemele. Aminoacizii si vitaminele protejeaza pielea si ajuta regenerarea celulelor.
- Previne aparitia astmului. Polenul albinelor contine o cantitate mare de antioxidanti care pot avea un efect antiinflamator asupra plamanilor, prevenind aparitia astmului.
- Protejeaza impotriva toxicitatii hepatice. Conform unui studiu realizat in 2013, s-a constatat ca polenul stimuleaza vindecarea leziunilor hepatice cauzate de toxicitate.
- Stimuleaza sistemul imunitar. Polenul are proprietati antimicrobiene si antivirale. Un studiu din 2014, publicat in Food and Toxicology Chemicals, a evaluat opt tipuri de polen comercializate pe piata. Toate probele au prezentat activitate antimicrobiana, stafilococul auriu fiind cel mai sensibil la polen, iar candida fiind cea mai rezistenta.
- Ajuta digestia. Pe langa vitaminele, mineralele si proteinele sanatoase, polenul contine enzime care pot ajuta la digestie.
- Rezolva problemele legate de infertilitate. Polenul albinelor stimuleaza si restabileste functia ovariana. Pe langa faptul ca este un stimulator hormonal, polenul este si afrodiziac.
- Supliment nutritiv. Cercetatorii spun ca polenul poate fi util atunci cand este administrat copiilor care nu au pofta de mancare sau au o intarziere in dezvoltare. De asemenea, poate ajuta copiii si adultii subnutriti, in special inainte si dupa interventii chirurgicale, atunci cand se recupereaza de dependenta de alcool sau cand sunt supusi stresului fizic sau mental.
- Amelioreaza simptomele menopauzei. Un studiu realizat in 2015 a aratat ca atat mierea, cat si polenul au avut efecte bune la pacientii cu cancer de san in tratamentul antihormonal. Flavonoidele gasite in miere si polen sunt eficiente pentru prevenirea cancerului mamar.
- Ajuta la diminuarea stresului in mod natural. Datorita proprietatilor nutritionale si tonice, polenul imbunatateste capacitatea mentala si intareste sistemul nervos care poate fi slabit de stres. Poate fi deosebit de util pentru persoanele lipsite de energie si, in special, pentru persoanele varstnice. Chiar si dozele mici de polen luate timp indelungat pot imbunatati starea de spirit, dar si rezistenta fizica.
Nota: Specialistii spun ca, daca esti alergic la intepaturi de albine, ar trebui sa eviti polenul. De asemenea, nu este recomandat femeilor gravide, deoarece ar putea interfera cu sarcina.
[…] Citeste si: Beneficiile pentru sanatate ale polenului […]