Recunosti sintagma ”Mi-e pofta de ceva dulce”? Atunci acest articol este pentru tine. Dulciurile sunt delicioase, dar daunatoare atat pentru silueta, cat si pentru sanatatea ta. Diabet zaharat, obezitate, probleme cu inima. Plus oboseala, anxietate, nervozitate, insomnie. Dependenta de zahar ajunge sa fie o problema la fel de grava precum dependenta de heroina, alcool sau nicotina.
Cum poti scapa de dependenta de dulce?
Consuma fructe. Ideale ar fi cele intregi sau sub forma de suc. Foloseste un storcator si fa-ti sucul. Astfel ai siguranta ca este si proaspat, si nici nu contine zahar sau indulcitori. Mananca mai rar struguri sau cirese, deoarece au un continut ridicat de zahar. Gemul din fructe ar putea fi permis cu conditia sa fie facut fara zahar sau indulcitori.
Nu folosi nici macar indulcitorii artificiali. Nutritionistii spun sa arunci aspartamul, sucraloza, zaharina, ba chiar si stevia, deoarece te pot face sa-ti doresti sa mananci si mai mult dulce.
Arunca toate ispitele dulci din casa si de la birou.
Fa-ti un plan de rezerva ca sa nu te mai gandesti la ”ceva dulce”. Mananca un fruct, plimba-te, asculta muzica, vorbeste cu un prieten sau citeste un articol distractiv.
Iubesti ciocolata in mod special? Cercetarile arata ca aceasta reactie poate fi deosebit de frecventa in randul persoanelor cu deficit de magneziu. Poti consuma o multime de legume cu frunze verzi, tofu si nuci bogate in magneziu.
Fa-ti un plan de mancare cu continut scazut de zahar. Schimba cerealele pentru micul dejun cu cirese sau fructe de padure cu continut scazut de zahar.
Mananca putin si des. Aceasta inseamna trei mese si doua gustari. O mana de migdale ar trebui sa faca minuni.
Consuma alimente bogate in probiotice, acestea pot elimina cel mai eficient pofta de dulce, uneori in doar 4-5 zile.
Creste aportul de vitamina C. Un studiu a aratat ca un aport foarte mare de vitamina C reduce nivelul zaharului din sange si reduce, implicit, efectele daunatoare ale zaharului.
Bea ceai verde. Antioxidantii din ceaiul verde vor echilibra nivelurile de zahar din sange.
Imbunatateste serotonina (“hormonul de fericire”). Cand ai o cantitate mare de serotonina, este mai putin probabil sa apara pofta de dulciuri.
Bea multa apa. Poate crezi uneori ca organismul tau cere zahar, dar de fapt este deshidratat si are nevoie de apa.
Specialistii spun ca dureaza intre doua si cinci zile pentru a renunta la dulciuri, in functie si de dependenta fiecaruia pentru dulce. Oamenii cred, de obicei, ca dulciurile ii fac sa se simta mai bine. Daca au senzatia ca se simt lipsiti de energie dupa renuntarea la dulciuri, dupa aproximativ o saptamana, majoritatea oamenilor vor constata ca au si mai multa energie decat atunci cand consumau ceva dulce.