Anorexia este o tulburare grava de alimentatie, care are ca rezultat pierderea masiva in greutate, deseori periculoasa. Desi anorexia apare frecvent la adolescente, poate afecta deopotriva femeile si barbatii de toate varstele si se caracterizeaza printr-un refuz de a mentine o greutate corporala sanatoasa, o teama intensa de a castiga in greutate si o imagine distorsionata a corpului. Corpul ideal. Practic, greutatea in plus ajunge sa fie o obsesie, iar atunci cand ai anorexie, adeseori apelezi la metode extreme pentru a mentine greutatea – exercitii fizice intense, laxative, varsaturi induse, pastile de slabit, refuzul mancarii. Si, indiferent cat de mult ai slabi, consideri ca nu-i de ajuns. Adica un corp perfect nu este perfect. Dar uitam mereu ca perfectiunea nu exista.
Nu se cunosc cauzele anorexiei, insa se poate spune ca persoanele care dezvolta anorexie pot avea o imagine negativa a corpului lor. Unele studii sugereaza ca genetica si hormonii ar putea avea influenta asupra dezvoltarii anorexiei, dar si modelele nerealiste din televiziune, presa, media si moda pot influenta in mod negativ.
Ce tratamente exista pentru anorexie?
Unul dintre cele mai mari obstacole in tratamentul anorexiei este constientizarea faptului ca ai nevoie de ajutor. Multi care sufera de anorexie nu cred ca au o problema, iar tratamentul in acest caz este foarte dificil, uneori necesitand spitalizare – in functie de gravitatea pierderii in greutate.
Scopul principal al tratamentului este de restabilire a greutatii normale – in functie de inaltime, varsta – si a obiceiurilor alimentare. In primul rand, un nutritionist te poate invata ce si cum sa mananci. Este nevoie de o dieta echilibrata, care include suficiente calorii si nutrienti specifici pentru a satisface nevoile organismului si pentru a preveni agravarea simptomelor. Numarul de calorii si planurile de alimentatie depind de starea de sanatate a fiecarui pacient, dar si de disponibilitatea acestuia de a se insanatosi. Din pacate, pentru multi oameni, anorexia este o provocare pe tot parcursul vietii.
Terapia individuala, familiala si de grup reprezinta o parte a tratamentului. Sprijinul familiei si al prietenilor este esential pentru a invinge aceasta boala. Terapia de familie ajuta si la rezolvarea conflictelor din cadrul sau, daca acestea exista. Iar prietenii sunt utili pentru a te mentine pe drumul cel bun, prin alimentatia sanatoasa si stilul de viata. Terapia de grup – condusa de specialisti – permite interactionarea cu alte persoane care sufera de aceeasi boala.
Exista si o forma de terapie numita terapie comportamentala cognitiva, adesea utilizata pentru tratarea anorexiei. Aceasta terapie ajuta la schimbarea gandurilor si a comportamentelor nesanatoase, obiectivul fiind de a te ajuta sa faci fata emotiilor puternice si sa-ti recladesti imaginea in ceea ce te priveste.
In momentul de fata nu exista medicamente care sa trateze anorexia, singurele prescrise fiind cele antidepresive, deoarece anxietatea si depresia apar adesea la anorexici.
Alte metode de redobandire a increderii si a imaginii:
- Pacientul trebuie sa-si gaseasca un hobby si sa creeze ceva inedit si distractiv in fiecare zi.
- Meditatia si relaxarea intr-un grup de yoga, tai chi sau alte exercitii mentale-corp.
- Scrierea intr-un jurnal.
- Petrecerea timpului in aer liber, in natura, mersul pe jos, inotul, alte sporturi.
- Exersarea tehnicilor profunde de respiratie pentru a usura stresul fizic.
- Interactionarea sociala sau profesionala cu oamenii.