Uneori, obsesia pentru greutate poate duce la bulimie. Ce inseamna asta? Ca mananci foarte mult intr-un timp scurt, apoi iti provoci varsaturi, iei laxative sau faci exercitii fizice in exces.
De fapt, bulimia este o tulburare serioasa de alimentatie si poate la duce la deteriorarea sistemului digestiv si la crearea unor dezechilibre chimice in organism care dauneaza functionarii organelor majore, inclusiv a inimii. Poate sa fie chiar fatala. Apare frecvent la tinere, insa poate afecta femeile si barbatii de toate varstele. Monitorizarea constanta a mancarii consumate si a greutatii corporale duce la depresie si anxietate.
O persoana care sufera de bulimie poate avea greutate normala sau usor supraponderala. Este destul de dificil sa observi semnele si simptomele, deoarece persoana va incerca din greu sa le ascunda. Nu se stie numarul exact al celor din SUA care sufera de bulimie, deoarece aceasta boala este, in general, tinuta in secret.
Indicatiile comportamentale ale bulimiei includ: obsesia fata de mancare, persoana mananca singura, disparitia brusca a alimentelor, ascunderea sau depozitarea alimentelor, pastilele ascunse (laxative, diuretice, emetice),ambalajele medicamentelor care pot aparea in cosul de gunoi.
Semnele fizice includ: deshidratare severa, deficiente nutritionale, schimbarea greutatii corporale, reflux de acid, cavitatea gatului inflamat din cauza aciditatii provocate de varsaturi, menstruatia neregulata, vasele de sange sparte in ochi.
Prietenii sau familia pot observa ca persoana se retrage din activitatile obisnuite si ca aceasta prezinta semne de schimbari ale dispozitiei si, eventual, de anxietate si depresie. Pot aparea conflicte interpersonale. Persoana poate minti ca sa-si acopere comportamentul; ea este de obicei constienta de faptul ca are o problema, dar ii este rusine sau este incapabila sa spuna cuiva.
Cauza exacta a bulimiei este necunoscuta, dar cercetatorii cred ca provine dintr-o combinatie de factori genetici, biologici, psihologici, sociali si comportamentali. Comportamentele si obiceiurile alimentare sunt o modalitate de a face fata stresului emotional, persoanele respective pot avea o teama irationala de a se ingrasa, teama de calorii si de alimente.
Tulburarile de alimentatie apar adesea in pubertate, o perioada in care se petrec o serie schimbari majore hormonale si o constientizare tot mai mare a cum arata corpul fizic. Mai influenteaza si modelele negative din media, din industria modei – acele prezentatoare ori manechine slabe, dar si presiunea sportului sau a altor activitati fizice.
In ceea ce priveste tratamentul bulimiei, acesta se desfasoara pe termen lung. Conteaza psihoterapia, terapia familiala, consilierea nutritionala si medicamentele. Spitalizarea este rareori necesara.
Centrul Medical al Universitatii din Maryland crede ca urmatoarele tratamente complementare pot ajuta:
- eliminarea cofeinei, a alcoolului si a fumatului,
- 6-8 pahare de apa pe zi ar face minuni, la fel si vitaminele si mineralele suplimentare,
- folosirea ierburilor care stimuleaza sanatatea si imunitatea, precum busuiocul
- masajul pentru reducerea stresului.
In orice caz, fiecare persoana trebuie sa constientizeze care sunt riscurile bulimiei si sa nu-i fie teama sa apeleze la familie sau la prieteni. Sprijinul lor este esential in obtinerea rezultatelor pe termen lung.