Home Sanatate Alergia si intoleranta la oua – ce este si ce alternative ai?

Alergia si intoleranta la oua – ce este si ce alternative ai?

7353
0
SHARE
intoleranta la oua

Ouale sunt printre cele mai bune alimente bogate in proteine si nutrienti. Insa pot fi persoane care fac alergie la oua. Asta inseamna ca sistemul imunitar al organismului identifica in mod eronat proteina din ou drept substanta nociva, ceea ce determina o reactie alergica. Poti fi alergic la albus, galbenus sau ambele; alergia se manifesta nu doar la ouale de gaina, ci si la cele de rata, gasca si curcan – ori prin consumare, ori prin simpla atingere a acestora.

Simptome intoleranta la oua

Reactii cutanate incluzand umflaturi, eruptii cutanate, urticarie sau eczeme, respiratie suieratoare sau dificultati de respiratie, stranut, ochi rosii, dureri de stomac, greata, varsaturi, diaree, anafilaxie. Alergiile la oua sunt mai frecvente printre copii decat la adulti. Genetica joaca un rol in cresterea riscului de a dezvolta o alergie alimentara. Daca un copil are un parinte sau doi parinti care au alergie alimentara sau alergii sezoniere, atunci copilul poate sa dezvolte si el alergii alimentare.

Daca nu ai alergie la oua, ai putea avea intoleranta la oua. Care este diferenta? Persoanele pot procesa galbenusul de ou, dar nu si albusul sau albumina. O alergie la ou inseamna o reactie chimica in organism, in schimb, o intoleranta la ou inseamna ca o persoana nu poate procesa si absorbi corect albusurile de ou. Balonarea, gazele excesive, greata, durerile/crampele de stomac sunt printre simptomele comune ale intolerantei la oua. Alte simptome ce pot aparea sunt durerile de cap, probleme ale pielii, respiratie dificila, arsuri la stomac, dureri articulare, iritabilitate si nervozitate.

Cand ai o alergie sau intoleranta la oua, nu trebuie sa arunci acele retete care contin si oua printre ingrediente. Eliminarea oualor din alimentatie pare a fi o mare provocare, insa nu este chiar atat de greu. Exista o multime de alternative sanatoase pentru inlocuirea oualor si care pot imita proprietatile de legare si ingrosare, ba chiar si de gust ale acestora:

  • Sosul de mere. Este bun pentru prajituri, briose, paine rapida, actionand ca un liant si pastrand prajiturile si briosele proaspete. 1 ou = 1/4 cana de mere.
  • Bicarbonatul de sodiu si otetul. Util pentru prajituri, briose, paine rapida – le face pufoase.

1 ou = 1 lingurita de bicarbonat de sodiu, amestecata cu 1 lingura de otet alb si 1 lingura de apa.

  • Banana sau un alt piure de fructe. 1 ou = 1/4 cana de banane sau alte fructe facute piure.
  • Semintele de chia sau de in. Utile pentru prajituri, briose, paine rapida, paine din drojdie, fursecuri, negrese. 1 ou = 1 lingura de seminte de chia macinate si 3 linguri de apa; amestecul se lasa la frigider 15 minute. Textura este similara oului.
  • Migdale, caju, arahide. Utile pe post de liant pentru diverse sosuri. 1 ou = 3 lingurite de migdale, unt de caju sau unt de arahide si 2 linguri de apa minerala.
  • Curcuma imita bine culoarea galbenusului de ou si actioneaza ca liant.
  • Sarea neagra de Himalaya are un gust tipic de ou. Atentie, nu trebuie folosita in exces.
  • Branza proaspata. 3 oua = 1 lingurita de branza – poate fi folosita intr-un amestec de 500 gr carne de vita (pentru chiftelute).
  • Tofu. Nu are aroma si este bine folosit in prajituri, paine rapida si fursecuri. Tofu este, de fapt, lapte de soia condensat si procesat in forma solida. 1 ou = 60 gr tofu.
  • Iaurtul este util pentru briose, prajituri. 1 ou = 60 gr iaurt.

Surse folosite: 1, 2, 3, 4, 5

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here