Home Dieta si sport Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor

Beneficiile pentru sanatate ale gutuilor

2531
0
SHARE
gutui sanatate

”Mere, pere in panere, / Prune bune si alune, / Si gutui amarui, / Cu puf galben ca de pui.” Toate-s bune, toate aceste fructe ale toamnei. O fi ea uracioasa uneori cu ploile si frigul de dimineata, dar trebuie sa recunoastem ca toamna se coc cele mai bune fructe: gutuile. Si nu-s deloc amarui! In afara de gustul lor usor acrisor, gutuile sunt o sursa buna de nutrienti, vitamine si minerale. Consumul a 92 de grame de gutuie ofera 0,6 mg de seleniu, 13,8 mg de vitamina C, 0,12 mg de cupru, 14,08 g de carbohidrati, 0,64 mg de fier, 1,7 g de fibre, 181 mg de potasiu, 0,037 mg de vitamina B6 si 16 mg de fosfor.

Iata cateva dintre beneficiile gutuilor pentru sanatate:

  • Contribuie la scaderea numarului de kilograme, fiind prezenta in diverse diete. Gutuia are un numar redus de calorii (100 de grame contin doar 57 de calorii!), dar este bogata in fibre dietetice. De asemenea, are un continut scazut de grasimi saturate, sodiu si colesterol.
  • Utile in tratamentul ulcerului. Fenolii prezenti in gutui sunt eficienti in ameliorarea ulcerului gastric. Sucul de gutui este recomandat pentru persoanele care sufera de ulcera gastric.
  • Utile in tratarea afectiunilor stomacului. Gutuia, amestecata cu miere, poate ajuta la tratarea colitei, a diareei, a constipatiei si a infectiilor intestinale. Siropul de gutuie este folosit, de asemenea, pentru a trata hemoroizii.
  • Beneficii antioxidante. Acest fruct bogat in antioxidanti incetineste procesul de imbatranire (reduce ridurile), elimina petele pigmentare si ajuta pielea impotriva efectelor radiatiilor UV; previne bolile cardiovasculare si accidentele vasculare cerebrale.
  • Tratament pentru greata si varsaturi. Gutuia fiarta sau coapta amelioreaza greata si varsaturile.
  • Proprietati antiinflamatorii. Datorita continutului sau bogat in vitamina C, gutuia ajuta la stimularea imunitatii si la tratamentul afectiunilor inflamatorii. De asemenea, are proprietati antialergenice. Fructele si extractul de seminte pot fi folosite pentru tratarea dermatitei atopice, fiind prezent in produsele alimentare destinate persoanelor care sufera de alergii.
  • Proprietati antivirale. Gutuia lupta contra racelii, a gripei si a altor agenti patogeni virali.
  • Scade nivelul colesterolului. Consumul regulat de gutui ajuta la scaderea colesterolului, mentinand inima sanatoasa.
  • Lupta impotriva cancerului. Proprietatile antioxidante ale gutuilor ajuta organismul sa lupte impotriva radicalilor liberi si sa distruga celulele canceroase maligne.
  • Reduce stresul. Proprietatile antioxidante ale gutuilor ajuta la reducerea stresului.
  • Trateaza bolile hepatice si oculare. Consumul regulat de gutui este benefic pentru cei care sufera de boli hepatice si oculare. In China, semintele din gutui, inmuiate si fierte, sunt folosite pentru pregatirea unei paste care poate ameliora problemele oculare si durerile gatului.
  • Trateaza gatul ragusit. Semintele din gutui sunt bune pentru tratarea gatului ragusit si a traheei, precum si a altor afectiuni. Uleiul din gutui previne transpiratia, fortifica inima si intareste ficatul si stomacul.
  • Alte beneficii. Sucul de gutui poate fi folosit in tratamentul bolilor cardiovasculare, al afectiunilor respiratorii, in cazul anemiei si al astmului. Consumul regulat poate ajuta si in tratamentul tuberculozei, al dizenteriei si al insuficientei hepatice.

Surse folosite: 1, 2, 3, 4

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here