Bebelusii plang. Asta este ceva normal, dar un copil asa se poate manifesta atunci cand ii este foame, sete, este ud sau il doare ceva. Ca parinte, nu trebuie sa te alarmezi, din contra, trebuie sa fii calm si sa cauti cauza, pentru ca bebelusul poate sa planga si din cauza colicilor. Colicile sunt durerile abdominale care apar brusc in jurul varstei de 2-3 luni si se pot manifesta chiar si pana la 13-14 ani. Colicile pot reprezenta simptome ale mai multor boli, cum ar fi infectiile parazitare, alergiile sau intoxicatiile alimentare. Fara o cauza specifica a colicilor, este destul de greu sa afli cum sa le previi. Cu toate acestea, nu inseamna ca nu poti face ceva pentru a calma durerile bebelusilor.
Exista cateva remedii naturale pentru calmarea colicilor. Trebuie sa ai rabdare, efectele nu se vad imediat, ci in timp. Multi bebelusi trec prin aceasta etapa, dar sper ca aceste remedii sa-ti fie de folos:
Baile calde pot ajuta bebelusii sa se relaxeze si sa-i faca sa adoarma repede.
In apa calda din cada poti pune cateva picaturi de ulei de lavanda, aceasta avand un efect calmant.
Compresele calde sunt eficiente pentru calmarea durerilor. Se inmoaie un prosop moale in apa calda, se stoarce, apoi se pune pe burta bebelusului sau poate fi frecat usor, intr-o miscare circulara, timp de 3-5 minute. Poti lasa prosopul sa stea pana cand se reduce temperatura acestuia.
Masajul cu ulei este unul dintre cele mai bune remedii naturale contra colicilor; sustine digestia corecta si previne gazele. Poti folosi, de exemplu, uleiul de masline. Incalzeste cateva picaturi de ulei de masline, freaca in mainile tale si maseaza apoi usor burta bebelusului. Continua sa-i masezi mainile si picioarele. Procedura poate fi repetata de mai multe ori pe zi.
Busuiocul are proprietati antispastice si sedative. Acestea pot ajuta la eliminarea gazelor si la reducerea riscului de disconfort gastro-intestinal. Piseaza 1 lingurita de busuioc si adauga apa pentru a forma o pasta. Pune aceasta pasta pe zonele din jurul buricului. Asteapta pana cand pasta se usuca in mod natural, apoi indeparteaza cu apa si sterge bine burtica bebelusului.
Morcovul. Fara indoiala, morcovul este una dintre cele mai bune legume pe care ar trebui sa le incluzi in alimentatia copilului, odata ce ai inceput diversificarea. Datorita continutului bogat de substante nutritive sanatoase, morcovul are o influenta aparte asupra sistemului digestiv si poate fi folosit si pe post de calmant (ca suc proaspat) pentru colicile bebelusului.
Portocala este un remediu natural incredibil pentru colicile bebelusilor, datorita continutului sau bogat in vitamina C, eficienta pentru digestie si stimularea imunitatii. Este ideal sa obtii suc proaspat din portocale.
Alimentatia sanatoasa a mamei. Daca alaptezi bebelusul, ar fi bine sa renunti la acele alimente care pot declansa colicile bebelusului. Lactatele si alimentele alergenice precum graul / glutenul, ouale, crustaceele, citricele, cofeina si alimentele condimentate pot fi principalele vinovate. Desi nu este deloc placut sa renunti la unele alimente preferate, merita din plin efortul tau. Bebelusii pot reactiona la diferitele proteine ale alimentelor din laptele matern. De aceea este importanta pentru tine, ca parinte, o alimentatie sanatoasa.
Deschide fereastra. Specialistii spun ca aerul proaspat, soarele, vantul, ciripitul pasarelelor, miscarea oamenilor pot ajuta la schimbarea starii de spirit si la confortul copilasilor.
Miscarea. Miscarea ajuta bebelusii sa se calmeze. Tine-l la piept si plimba-te cu el. Caldura si ritmul il pot linisti si, implicit, adormi. Poti sa-l pui si intr-un leagan sau carucior.
Zgomotul. Pentru unii bebelusi, pare sa aiba efect tocmai zgomotul. Fie zgomotul produs de aspirator, fie de masina de spalat vase sau masina de spalat haine, fie o jucarie „vorbareata”.