Gasim faina alba in covrigei, sandvisuri, prajituri, fursecuri, gogosi, cozonaci. Toti iubim prajiturile, insa trebuie sa stii ca faina alba nu este deloc sanatoasa pentru organism.
Faina alba rafinata are foarte putine vitamine si minerale naturale si poate duce la aceleasi probleme pe care le cauzeaza si consumul ridicat de zahar, adica: risc crescut de hipertensiune arteriala, atac de cord, accident vascular cerebral, obezitate, colesterol ridicat, artrita, probleme hepatice, sistem imunitar slabit, oboseala, depresie, anxietate, hipoglicemie si alte probleme de sanatate.
Asta inseamna ca trebuie sa renuntam la prajituri? Nu. Exista atatea alternative sanatoase si delicioase:
- Integrala de grau – trebuie sa alegi neaparat faina integrala de grau, nicidecum faina de grau.
- Faina alba din grau intreg este mult mai gustoasa decat cea normala de grau.
- Cea din orez brun este deosebit de buna daca este combinata cu alte tipuri de faina, cum ar fi faina de hrisca sau sorg. Nu contine gluten si are un gust usor de nuci; poate fi folosita pentru a ingrosa supele. Are o textura similara fainii albe, dar contine mai multe fibre. De asemenea, este bogata in vitaminele B, fier si mangan.
- Cea din nuca de cocos este fara gluten, bogata in fibre si o buna sursa de proteine. Retetele vor avea probabil nevoie de mai mult lichid atunci cand se foloseste faina din nuca de cocos, dar va fi nevoie de mai putin zahar (sau alt indulcitor), deoarece nuca de cocos este dulce natural.
- Faina de soia este o faina fara gluten, care are calciu si mai multa proteina decat faina alba si o aroma subtila de nuci. Poate fi folosita ca agent de ingrosare.
- Faina din amarant este bogata in proteine si nu contine gluten.
- Cea de hrisca este, de asemenea, un bun inlocuitor al fainii albe.
Citeste si: 6 salate energizante, usor de preparat
- Faina de ovaz poate fi folosita intr-un raport de 1: 1 in majoritatea retetelor de coacere, dar ca si in cazul fainii din nuca de cocos, trebuie adaugat mai mult lichid.
- Cea de tapioca nu contine gluten si poate fi folosita si ca agent de ingrosare pentru diverse sosuri sau supe.
- Cea din migdale este facuta din migdale macinate, nu contine gluten. Faina de migdale ofera proteine, grasimi sanatoase, o cantitate decenta de fibre si vitamina E mult mai mult decat faina alba. Poate fi folosita in coacere, deserturi crude, paine, dar si in burgeri sau falafel.
- Cea din seminte de floarea-soarelui nu contine gluten si se obtine din seminte de floarea-soarelui macinate.
- Faina de chia se face din seminte de chia macinate. Atunci cand se utilizeaza in procesul de coacere, este posibil ca nivelul lichidului si timpul de gatire sa fie mai mari.
- Faina din seminte de in, obtinuta din seminte de in macinate, este o alternativa excelenta pentru persoanele cu alergie sau intoleranta la oua.
- Quinoa nu contine gluten si este una dintre cele mai nutritive faine, dar nu trebuie utilizata singura, ci in combinatie cu un alt tip de faina. Are o aroma subtila de nuci. Faina quinoa este bogata in proteine (un sfert de cana cu faina quinoa contine aproximativ patru grame de proteine) si poate fi folosita in briose, clatite si paine.
- Amidonul de porumb este asemanator cu faina obtinuta din grau sau porumb si se foloseste de obicei ca agent de ingrosare in sosuri, supe sau prajituri.