Home Sanatate Boala Parkinson – de ce apare, simptome, preventie, tratament

Boala Parkinson – de ce apare, simptome, preventie, tratament

2049
0
SHARE
boala parkinson

Boala Parkinson reprezinta o tulburare neurologica cronica si afecteaza cel mai adesea persoanele in varsta (50-60 de ani), mai mult barbatii decat femeile. Cercetatorii cred ca deteriorarea celulelor cerebrale ar fi printre cauzele principale care declanseaza dezvoltarea bolii Parkinson. Dar de ce pacientii dezvolta aceste probleme inca se studiaza. Ceea ce se stie este faptul ca anumiti factori de risc pot duce la dezvoltarea bolii Parkinson: varsta inaintata, sensibilitatea genetica, deteriorarea zonei creierului, toxicitatea si expunerea la substante chimice, inclusiv pesticidele prezente pe produsele provenite din agricultura, alimentatia slaba, deficientele nutritive, alergiile alimentare, stilul de viata nesanatos, dezechilibrele hormonale si alte afectiuni medicale care afecteaza creierul.

Simptomele bolii se incadreaza in doua mari categorii: cele legate de functiile motrice si cele legate de schimbarile starii de spirit. Cele mai frecvente simptome includ tremuraturi (in brate, maxilar, picioare si fata), rigiditate musculara (majoritatea prezinta rigiditate in zona trunchiului, precum si la brate si picioare), pierderea echilibrului (probleme cu muschii in miscare sau coordonarea partilor corpului), schimbari de dispozitie (depresie si oboseala, probleme de vorbire, probleme digestive, probleme cu somnul, probleme de piele, schimbarea vocii – vocea scazuta, disfunctii sexuale), dificultati la mers (unii se opresc atunci cand se deplaseaza si fara sa mai fie in stare sa mearga, altii se impleticesc sau se impiedica si nu mai reusesc sa mearga) si o stare proasta (senzatia de ameteala / lesin poate fi semn de tensiune arteriala scazuta si poate fi legata de boala Parkinson).

Desi simptomele variaza de la o persoana la alta, sarcinile simple – cum ar fi imbracatul de dimineata sau mersul la serviciu – pot deveni adesea o corvoada.

Deoarece boala Parkinson este o afectiune cronica, simptomele persista de obicei pe o perioada lunga de timp si, de asemenea, progreseaza odata cu varsta. Fiecare pacient cu Parkinson este diferit si, ca atare, poate experimenta simptome diferite. Din acest motiv, unii pacienti raspund mai bine la anumite tratamente naturale fata de altii.

 Tratamentele naturale pentru boala Parkinson includ o dieta sanatoasa, suplimente, terapie fizica si ocupationala, exercitii de recuperare, uleiuri esentiale si practici mentale-corp contra stresului:

Cele mai bune alimente pentru tratarea bolii Parkinson

Se recomanda alimentele bogate in nutrienti – fructe proaspete organice, legume (care ofera antioxidanti), alimente bogate in fibre si carne de calitate. Consumul de grasimi sanatoase poate sustine sanatatea neurologica si poate ajuta la prevenirea agravarii starilor de spirit – pestele salbatic, avocado, nuca de cocos, nucile si semintele incoltite, uleiul de masline, uleiul de cocos si uleiul de palmier, fructe de mare, sucuri de legume proaspete, ceaiul verde.

Trebuie eliminate alimentele procesate si cele care contin conservanti, ingrediente sintetice si alte substante chimice, alcoolul (poate intrerupe functionarea neurologica si poate contribui la schimbari de dispozitie sau alte complicatii), zaharul si indulcitorii artificiali,  alergenii obisnuiti care includ gluten, lactate, crustacee si arahide.

Suplimente recomandate: Vitamina C – ca antioxidant si pentru ca sprijina functiile imunitare; Vitamina E –  antioxidant important care sustine creierul; Spirulina – pentru minerale si detoxifiere; Omega-3 – sustine sanatatea neurologica; Vitamina D – pentru a mentine sanatatea oaselor. Specialistii spun ca persoanele peste 50 de ani ar trebui sa consume 1500 mg de calciu pe zi, impreuna cu cel putin 800 UI de vitamina D si suplimente.

Uleiuri esentiale pot reduce si calma unele dintre simptomele asociate cu boala Parkinson, cum ar fi depresia, tulburarile de somn si problemele digestive. De exemplu, uleiul de vetiver.

Exercitii fizice: Washington University School of Medicine spune ca exercitiul fizic este esential in tratamentul bolii Parkinson. Dar si alte studii arata ca exercitiul fizic duce la reducerea neurotoxinelor, imbunatatirea factorilor neurotrofici ai creierului si imbunatatirea neuroplasticitatii. In privinta echilibrului, specialistii spun sa nu te misti prea repede, sa te uiti drept inainte cand mergi, sa nu te apleci si sa iei in considerare un baston sau un dispozitiv de sustinere atunci cand este necesar. De asemenea, sunt recomandate si exercitiile aerobice acvatice, fiind eficiente pentru recuperarea echilibrului, cresteri semnificative ale fortei picioarelor.

Practicile mentale si corporale – Tai Chi, arta martiala chineza de miscare lenta, ritmica. Un studiu efectuat de Departamentul de Medicina de Reabilitare de la Spitalul din China arata ca la pacientii cu Parkinson, Tai Chi (timp de o ora, de 2 ori pe saptamana) este excelent pentru mentinerea puterii si a echilibrului, reducand riscul de cadere si ajutand la atenuarea anxietatii sau depresiei.

Acupunctura. Potrivit Grupului de Cercetare a Bolilor Neurodegenerative de la King’s College din Londra, cercetarile recente au aratat ca acupunctura poate ameliora simptomele bolii Parkinson prin generarea unui raspuns neuronal in zonele afectate ale creierului. Acupunctura a fost folosita de secole pentru a ajuta la reducerea durerii, a anxietatii, a insomniei si a rigiditatii.

 

Surse folosite: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here