Home Sanatate Cum tratezi incontinenta urinara?

Cum tratezi incontinenta urinara?

1126
0
SHARE
incontinenta urinara

Incontinenta urinara reprezinta incapacitatea de a controla urinarea, ducand la pierderea involuntara a urinei. Incontinenta poate fi cauzata de o serie de factori cum ar fi varsta (muschii vezicii urinare devin mai slabi odata cu inaintarea in varsta), muschii pelvieni slabiti din cauza interventiilor chirurgicale sau a nasterii, prostata marita, menopauza, vezica urinara hiperactiva, leziunile nervilor, pietre urinare, infectii ale tractului urinar si constipatie.

In plus, anumite alimente, bauturi si medicamente pot stimula vezica urinara si pot provoca incontinenta temporara. Aceasta nu numai ca provoaca disconfort si jena, dar poate fi si daunatoare daca urina sta in vezica, creand un teren propice dezvoltarii bacteriilor.

Incontinenta nu este o boala in sine, ci un simptom al unei afectiuni sau tulburari care sta la baza acesteia. Astfel, pentru a scapa de aceasta problema, trebuie sa gasesti cauza. Exista medicamente si/sau interventii chirurgicale care pot ajuta in cazul incontinentei urinare, in functie de cauza problemei si de fiecare organism in parte, insa exista si alte optiuni.

Exercitiile, modificarea stilului de viata si unele suplimente ar putea ajuta la tratarea acestei probleme:

  • Magneziul, un mineral important, poate ameliora incontinenta, deoarece reduce spasmele musculare ale vezicii urinare si permite ca aceasta sa se goleasca complet. Alimente bogate in magneziu sunt porumbul, cartofii si bananele. Daca vrei sa iei supliment cu magneziu, ar fi indicat sa vorbesti mai intai cu doctorul.
  • Vitamina D. Cercetarile arata ca poate reduce riscul aparitiei incontinentei urinare.
  • Renunta la fumat. Nicotina poate irita vezica urinara.
  • Renunta la cofeina, deoarece aceasta poate contribui la iritarea vezicii urinare si poate stimula contractiile musculare care provoaca incontinenta. Ceaiul, o alta bautura preferata, nu este doar un diuretic, ci si un iritant al vezicii urinare.
  • Elimina din alimentatie mirodeniile, zaharurile si ciocolata.
  • Elimina citricele. In ciuda beneficiilor sale alcalinice si a dozelor mari de vitamina C, citricele pot avea un efect negativ asupra persoanelor care sufera de incontinenta urinara, dupa cum explica revista Health: ”Alimentele si bauturile acide, cum ar fi grapefruitul, portocalele, lime, lamaile si chiar rosiile, pot irita vezica si pot agrava simptomele incontinentei urinare. Muschii vezicii urinare au tot felul de nervi care pot fi afectati de iritante, cum ar fi alimentele acide.”
  • In cazul in care constipatia contribuie la problema incontinentei urinare, consuma alimente bogate in fibre.
  • Acupunctura. Specialistii cred ca nu-i o solutie rapida, insa considera ca dezechilibrul provine nu numai din vezica si rinichi, ci si din alte parti ale corpului, cum ar fi plamanii si inima.De cele mai multe ori poate fi o combinatie de doua sau mai multe dezechilibre ale sistemului care cauzeaza o vezica hiperactiva.
  • Hidratarea. Consumul de apa si alte lichide este crucial in gestionarea incontinentei. Sucurile de struguri, merisor, cirese si mere nu irita vezica urinara si pot ajuta la controlul mirosului urinei. Acestea pot, de asemenea, sa ajute la diminuarea infectiilor tractului urinar.
  • Exercitiile Kegel sunt foarte utile pentru stadiile incipiente ale incontinentei si dupa o interventie chirurgicala pentru a mentine in forma muschii pelvieni.
  • Ceaiul de coada-calului poate ajuta vezica urinara sa se goleasca in mod natural.
  • Otetul de mere este excelent pentru combaterea infectiilor vezicii urinare.
  • Grasimea din regiunea abdominala pune presiune asupra vezicii urinare si ”streseaza” muschii pelvieni.
  • Lenjeria intima trebuie sa fie din bumbac pentru a permite pielii sa respire.

 

Surse folosite: 1, 2, 3, 4

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here