Ficatul gras este strans legat de obezitate, colesterol ridicat si hipertensiune arteriala. Desi este greu de detectat, exista o serie de simptome care iti pot indica aceasta afectiune.
Numele stiintific al ficatului gras este steatoza hepatica, desi este mai cunoscut ca si ficat gras. Cauzele aparitiei steatozei hepatice sunt, in general, consumul excesiv de alcool, prezenta diabetului sau a hipertensiunii arteriale.
Ce este ficatul gras?
Ficatul este unul dintre cele mai importante organe ale omului si cel mai tacut dintre ele. El poate suferi indelung fara sa dea semnale. Dar atunci cand o face, anunta o afectiune destul de grava. De aceea, este bine sa avem grija cum ne ingrijim corpul, pentru a preveni afectiuni grave.
Ficatul gras este acel ficat in care s-au acumulat grasimi in celule, iar persoanele predispuse sunt cele care au o greutate excesiva, au hipertensiune arteriala sau diabet.
Astfel, persoanele de varsta mijlocie, cele care sufera de hipertensiune, au colesterol ridicat, obiceiuri alimentare nepotrivite ori sunt dependente de alcool sunt cele mai predispuse la aparitia ficatului gras.
Care sunt simptomele ficatului gras?
Vestea proasta este ca, in multe cazuri, steatoza hepatica este asimptomatica. Exista, insa, si cateva simptome care anunta prezenta unui ficat gras sau o alta afectiune.
Durerile abdominale – in acest caz, disconfortul este resimtit in centru sau in partea superioara dreapta a abdomenului. Aceasta durere poate aparea dupa o masa, deoarece stomacul se extinde si preseaza asupra ficatului marit.
Umflarea abdominala – ascita reprezinta acumularea de lichid in cavitatea abdominala si aceasta este derivata din steatoza hepatica. Semnele acesteia sunt distensia abdominala, indigestia, durere la nivelul spatelui inferior si dificultatile de respiratie. Este posibil sa apara si edeme ale gleznelor.
Indigestie – atunci cand consumi ceva in cantitate mica, chiar si ceva sanatos, si stomacul tau se deranjeaza, apar greata sau gazele, este posibil sa fie o reactie la ficatul gras. Persoanele care merg la medic pentru indigestie, ajung sa afle, de multe ori, ca sufera de steatoza.
Oboseala – cand ficatul nu functioneaza corect, metabolismul incetineste. Corpul incearca sa se protejeze, compensand prin lipsa de pompare a sangelui.
Aceasta poate duce la aparitia unei oboseli inexplicabile, a problemelor de concentrare, confuzie sau pierdere de energie. De asemenea, o persoana in aceasta situatie poate pierde interesul fata de activitatile pe care le facea cu placere si va dori sa doarma cat mai mult.
Urina inchisa la culoare – culoarea si aspectul urinei ne poate ajuta sa depistam numeroase afectiuni ale organismului. In cazul unui ficat gras, fluidul are o culoare mai inchisa decat de obicei si nu-si va schimba culoarea pe parcursul zilei. Scaunul poate prezenta, de asemenea, un miros si o culoare diferite decat de obicei.
Modificari la nivelul pielii – icterul este unul dintre semnele care anunta steatoza hepatica. Pielea devine mai galbena din cauza cresterii nivelului de bilirubina in tesuturi. Acesta poate aparea ca urmare a distrugerii eritrocitelor sau a unei probleme la vezica biliara.
Odata ce ficatul gras a fost diagnosticat, urmatorul pas este sa incepi un tratament adecvat. In afara medicatiei oferite de medicul specialist, este esential sa adopti o dieta cu un continut scazut de grasimi si sa incepi o activitate fizica.