Gripa este una dintre cele mai frecvente boli virale cu care se confrunta populatia. Ea afecteaza sistemul respirator si, spre deosebire de o raceala, poate fi insotita de febra.
Gripa apare in urma contactului cu virusul prin intermediul salivei, al secretiilor nazale sau, indirect, printr-un element contaminat.
Simptomele gripei pot aparea diferit, in grade diferite de gravitate, in functie de capacitatea de aparare a sistmenului imunitar.
Virusii gripei se deplaseaza sub forma unor particule mici, expulzate prin tuse, vorbire sau stranut de la pacientii infectati. Germenii pot fi contactati, asa cum am mentionat si mai sus, prin atingerea unui element contaminat si apoi ducerea mainii la nas, ochi sau gura.
Riscurile sunt mai ridicate atunci cand persoana care contacteaza virusii are o boala respiratorie cronica, este insarcinata, este un copil sau un adult in varsta ori atunci cand este prezenta o patologie care compromite sistemul imunitar.
Simptomele gripei
Manifestarile clinice ale gripei sunt rapide, simptomele incepand sa apara dupa 1 pana la 7 zile de la contactarea virusului.
Febra este unul dintre semnele principale ale gripei. In general, aceasta variaza intre 38.5 Grade si 41 Grade.
Alte simptome ale gripei includ: tulburari musculare, frisoane si transpiratii, durere de cap, tuse persistenta si uscata, oboseala si slabiciune, congestie si secretii nazale, durere in gat.
Sfaturi pentru a te ingriji acasa cand ai gripa
Desi pot fi sugerate medicamente analgezice sau antipiretice pentru a reduce severitatea simptomelor, baza tratamentului este o ingrijire la domiciliu.
Evita contagiunea!
Ca prim pas in ingrijirea in caz de gripa este sa eviti raspandirea infectiei la alti membri ai familiei. Desi nu se observa cu ochiul liber, virusul poate trece de la o persoana la alta in cateva secunde.
In mod ideal, daca te confrunti cu gripa, este sa porti o masca pe fata sau sa stai izolat. Este important, de asemenea, sa te speli pe maini des, pe parcursul zilei, atunci cand ai contact cu obiecte pe care le folosesc si altii.
Nu lua antibiotice!
Medicamentele antibiotice nu sunt recomandate in caz de gripa, deoarece aceasta din urma nu este cauzata de o infectie bacteriana. Ingerarea acestor medicamente conduce la rezistenta la acestea, ceea ce reprezinta un pericol pentru sanatate.
Unele simptome ale gripei pot fi reduse cu antipiretice, care nu necesita prescriptie medicala, iar in caz de complicatii medicul va prescrie antivirale.
Citeste si: 10 remedii naturale impotriva gripei si racelii
Consuma multe lichide
Gripa poate fi insotita de un grad mare de deshidratare, deoarece organismul incearca sa regleze temperatura si sa lupte impotriva virusilor.
Prin urmare, pentru a evita deshidratarea, este important sa maresti consumul de apa, saruri minerale sau bauturi izotonice.
Bauturile calde, sucurile de fructe si infuziile de plante sunt si ele optiuni pentru evitarea deshidratarii.
Remedii la domiciliu
Remediile pregatite acasa pot ameliora disconfortul general, congestia si alte simptome derivate din aceasta afectiune.
Remediile naturale pot fi o alternativa la medicamentele conventionale. Iata cateva:
- infuzie de echinaceea sau de ghimbir
- lamaie si miere
- miere cu ceapa
- baie de aburi cu eucalipt
- masaj cu uleiuri esentiale decongestionante
Te confrunti cu simptome ale gripei? Desi gripa nu va disparea imediat, tine cont de aceste sfaturi si vei reusi sa treci mai rapid peste aceasta perioada!