Ficatul gras este una dintre afectiunile extrem de populare in societatea de azi, deoarece alimentatia este din ce in ce mai precara, iar activitatea fizica ne lipseste din rutina zilnica. Asa cum spune si numele, vorbim despre ficat gras atunci cand nivelul de grasime la nivelul acestui organ este extrem de ridicat, respectiv cand grasimea depaseste procentul de 10% din greutatea sa.
Se disting doua tipuri de ficat gras:
- ficat gras alcoolic (steatoza hepatica alcoolica)
- ficat gras non-alcoolic (steatoza hepatica non-alcoolica.
Cauzele aparitiei afectiunii de ficat gras
Asa cum am mentionat la inceputul articolului, ficatul gras apare atunci cand cantitatea de grasime de la nivelul ficatului este ridicata, depozitata din cauza incapacitatii ficatului de a metaboliza suficient de repede. Asadar, grasimea in exces este depozitata la nivelul celulelor hepatice, cauzand ficat gras.
Ce contribuie la declansarea ficatului gras/ steatozei hepatice? Kilogramele in plus sunt unul dintre factorii principali. Se ajunge in acest moment din cauza unei alimentatii precare, bogata in grasimi si carbohidrati rai (dulciuri, patiserie), a consumului de alcool, a prezentei pesticidelor in alimente ori a unor complicatii in perioada sarcinii.
Totul este precum un domino, pornind de la alimentatia precara si lipsa activitatii fizice, ajungem sa avem un colesterol marit, hipertensiune arteriala, trigliceride peste nivelul normal, iar toate acestea afecteaza si ficatul.
Ceea ce trebuie sa retinem este ca ficatul este un organ tacut, el manifestandu-se abia atunci cand afectiunea este in stare avansata, deci mai greu de tratat. Asadar, nu trebuie sa asteptam durerile la nivelul ficatului, ci trebuie sa prevenim aparitia afectiunilor ficatului.
Sunt considerati factori de risc pentru ficat gras si anumite medicamente, chirurgia de bypass gastric, dislipidemia, malnutritia, pierderea rapida in greutate, diferite produse chimice, pesticide, boala Wilson.
Citeste si: Ce este dislipidemia si cum o tratezi in mod natural:
Metode de preventie ale ficatului gras
Ficatul gras poate fi prevenit, daca adopti cateva schimbari in ce priveste stilul de viata. Iata ce poti face:
- Redu consumul de alcool. Rezerva-ti o singura zi pe saptamana in care poti bea un pahar cu vin, bere sau un cocktail cu prietenii. Totul tine de echilibru.
- Adopta o alimentatie bogata in nutrienti. O dieta sanatoasa contribuie la un ficat sanatos. Reorganizeaza-ti mesele, astfel incat acestea sa includa carbohidrati buni (legume, fructe), grasimi bune (peste, nuci, migdale, seminte, avocado), proteine complete (carne de curcan, de pui crescut la sol/in aer liber, peste) si fibre (salata verde, patrunjel, ghimbir, telina, etc.)
- Fa sport! Sportul te ajuta sa mentii sanatatea intregului corp, de la aspectul exterior, pana la sanatatea inimii si celorlalte organe. Doua ore pe saptamana de activitate fizica te vor ajuta sa reduci cantitatea de grasime la nivelul corpului.
- Fa analize medicale perioadice! O buna preventie inseamna sa stii in permanenta care este starea ta de sanatate, pentru a putea ajusta celelalte activitati menite sa sustina sanatatea.
Tratamentul ficatului gras
Cea mai eficienta solutie pentru tratarea ficatului gras este schimbarea stilului de viata. Daca vorbim despre ficat gras alcoolic, este imperios necesar sa se renunte la alcool in totalitate, pentru a evita complicatiile.
Suplimentele alimentare pot aduce o oarecare contributie in tratarea ficatului gras, furnizand organismului nutrienti pe care acesta nu ii asimileaza prin alimentatie.
Armurariul este cea mai cunoscuta planta pentru regenerarea celulelor hepatice. Alaturi de aceasta, spirulina si anghinarea stimuleaza refacerea ficatului.
Nu ignora ficatul, deoarece acesta indeplineste peste 500 de functii in organism. De sanatatea lui depind multe procese interne.