Home Sanatate Tranzit intestinal lent? Descopera cum iti poti regla tranzitul intestinal cu ajutorul...

Tranzit intestinal lent? Descopera cum iti poti regla tranzitul intestinal cu ajutorul fibrelor vegetale!

2384
0
SHARE
Optifibre tranzit intestinal - elimina constipatia

Constipatia afecteaza calitatea vietii persoanei care sufera de aceasta tulburare, atat din punct de vedere fizic, dar si emotional. La nivel global, circa 30% din populatie sufera de constipatie, femeile fiind mai puternic afectate decat barbatii (sursa). De aceea, este important sa acorzi atentie semnelor pe care organismul ti le transmite cu privire la sanatatea sistemului digestiv si sa iei masuri.

Dieta dezechilibrata si lipsa activitatii fizice sunt principalele cauze ale aparitiei constipatiei, insa exista si alti factori, mai putin cunoscuti, care conduc la aparitia acestei afectiuni. Stresul, consumul anumitor medicamente (antispastice, antidepresive, suplimente fier, medicamente de durere) sau prezenta anumitor afectiuni, precum diabet, Parkinson sau scleroza, pot cauza constipatie si, implicit, balonare sau dureri abdominale.

Desi constipatia este un simptom extrem de inconfortabil, aceasta este adesea tratata superficial de catre cei mai multi dintre noi. Specialistii ne avertizeaza ca un tranzit intestinal lent, lasat netratat, poate contribui la aparitia cancerului colo-rectal, a herniei inghinale, dar si la aparitia varicelor.

Cum poti trata in mod natural constipatia?

Pentru a trata constipatia si a elimina disconfortul asociat balonarii si durerilor abdominale, specialistii recomanda, in primul rand, schimbarea stilului de viata. Este necesar sa adopti o alimentatie echilibrata, sa te hidratezi corespunzator si sa faci sport sau activitate fizica mai intensa de minim doua ori pe saptamana.

In ceea ce priveste alimentatia, aceasta trebuie sa asigure toti nutrientii, in proportii echilibrate (proteine– cu rol plastic, carbohidrati– cu rol energetic, grasimi– cu rol principal energetic si fibre– cu rol in digestie). Cel mai important nutrient din perspectiva sanatatii colonului este reprezentat de fibre, ele favorizand digestia si tranzitul intestinal normal.

Fibrele sunt de doua tipuri: fibre solubile si fibre insolubileFibrele solubile (se dizolva in apa si in fluidele gastrointestinale) sunt folosite ca nutrienti de catre bacteriile bune din intestincontribuind astfel la mentinerea unei flore intestinale  normale, aspect estential pentru o digestie buna. Fibrele insolubile raman mai mult sau mai putin nedigerate si trec neschimbate prin tractul digestiv, ajutand astfel mecanic la mentinerea unui tranzit intestinal normal.

Beneficiile fibrelor alimentare pentru sanatate:

  • provoaca o senzatie mai rapida de satietate prin umplerea stomacului;
  • asigura un tranzit intestinal normal prin cresterea volumului bolului fecal si stimularea peretilor intestinali (fibrele insolubile);
  • prin incetinirea digestiei si absorbtiei carbohidratilor, ajuta la normalizarea valorilor glicemiei, reducand riscul de diabet zaharat de tip 2;
  • ajuta la scaderea colesterolului LDL prin captarea lui la nivelul intestinului (rol atribuit fibrelor solubile), reducand riscul de boli cardiovasculare;
  • reprezinta un substrat pentru microflora intestinala benefica, actionand ca prebiotice (fibrele solubile fermentabile cum sunt inulina si fructo-oligozaharidele);
  • pot reduce riscul de cancer de colon prin echilibrarea ph-ului intestinal si producerea prin fermentare de acizi grasi cu lant scurt;

Ghidul American pentru Alimentatie Sanatoasa 2015-2020 [6] recomanda un consum de fibre alimentare de 14 g la 1000 kcal ca regulă generală. Conform ghidului romanesc de nutritie, recomandarile privind consumul de fibre alimentare difera in functie de varsta si sex:

Consumul recomandat de fibre alimentare Sex feminin Sex masculin
Copii 1-3 ani 14 g 14 g
Copii 4-8 ani 16,8 g 19,6 g
Copii 9-13 ani 22,4 g 25,2 g
Adolescenți 14-18 ani 25,2 g 30,8 g
Adulți 19-30 ani 28 g 33,6 g
Adulți 31-50 ani 25,2 g 30,8 g
Adulți 51+ 22,4 g 28 g

De curand, Nestle a lansat OptiFibre, ce contine 100% fibre solubile, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal.

OptiFibre este 100% de origine vegetala, nu contine gluten, aditivi, arome sau indulcitori artificiali.

OptiFibre contine 100% fibre solubile obtinute din boabe de guar, cu efect prebiotic, care ajuta la reglarea tranzitului intestinal in mod natural. Cunoscut sub numele botanic Cyamopsis Tetragonoloba, guarul este un arbust care ajunge pana la 2 metri inaltime. In zonele in care creste, guarul este utilizat atat pentru frunzele sale, dar mai ales pentru boabe, acestea fiind bogate in fibre.

Gratie puterii ridicate de absorbtie a lichidelor si proprietatii sale de a se transforma intr-un lubrifiant natural, guarul determina miscarea materiilor fecale si eliberarea acestora. Optifibrealimentul care contine 100% fibre solubile obtinute din boabe de guar, se dizolva in intregime atat in lichide reci, cat si calde (bauturi, supe, sosuri ), sau in alimente moi (iaurt, piure de cartofi, piure de mar), fara a afecta consistenta si gustul acestora.

Trecerea la o dieta bogata in fibre nu se poate face in mod brusc, ci intr-o anumita perioada de timp, treptat. De asemenea, rezultatele aportului de fibre se pot observa dupa 2-3 zile de consum. Se recomanda administrarea regulata de OptiFibre pentru minim 3 saptamani pentru un efect sustinut.

Consumul regulat de OptiFibre contribuie la asigurarea aportului zilnic recomandat de fibre. O dieta variata si echilibrata si un stil de viata sanatos sunt, de asemenea, foarte importante. OptiFibre poate fi utilizat pe termen lung fara efecte adverse.

Afla raspunsurile la cele mai frecvente intrebari despre OptiFibre de AICI!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here