Controlul alimentatiei in caz de insuficienta renala este foarte important pentru a preveni malnutritia pacientului si pentru a incetini boala. Vrei sa afli mai multe? Citeste pana la capat acest articol!
Persoanele care sufera de insuficienta renala, in special in forma sa cronica, trebuie sa aduca modificari dietei lor, astfel incat sa isi asigure un aport nutritional optim si sa reduca substantele toxice pe care rinichiul nu este capabil sa le elimine.
In cazul pacientilor cu insuficienta renala cronica, malnutritia caloric-proteica este des intalnita. Acesta este un bun predictor al mortalitatii si morbiditatii. Prin urmare, cunoasterea nevoilor dietetice ale pacientilor cu insuficienta renala in diferite stadii ale evolutiei lor este importanta pentru a preveni malnutritia.
Trebuie sa stii ca exista diferite grade ale bolii: insuficienta renală acuta, insuficienta renala cronică si terapie de substitutie renală (hemodializa si dializa peritoneala).
In acest articol iti oferim recomandari nutritionale generale pentru boala, dar acestea trebuie personalizate in functie de faza in care se afla pacientul. Medicul specialist este cel mai in masura sa-ti indice dieta exacta, daca suferi de aceasta afectiune.
Dieta potrivita in caz de insuficienta renala
Dieta in caz de insuficienta renala este considerata strictă, deoarece mai multe grupuri alimentare trebuie limitate sau eliminate. Daca insa pacientul este in dializa continua, dieta nu este la fel de restrictiva.
- Controleaza cantitatea de proteine
Restrictia proteinelor in insuficienta renala moderata scade progresia bolii. Proteinele supun rinichii la o muncă excesiva, dar ele sunt necesare organism. Astfel, sunt recomandate diete hipoproteice moderate de 0,8 g / kg / zi (60% valoare biologica ridicata) daca pacientul nu este dializat.
- Redu potasiul si fosforul
Potasiul acumulat in sange creste riscul de modificari ale inimii. De asemenea, un nivel ridicat de fosfor afecteaza semnificativ oasele. Restrictia proteinei implica deja o reducere a fosforului.
- Asigura-ti consumul de calciu si vitamina D
In ceea ce priveste calciul, exista un deficit de absorbtie intestinala din cauza scaderii vitaminei D. Vitamina D ar trebui suplimentata, deoarece un deficit poate provoca ateroscleroza, disfunctie endoteliala si hipertrofie ventriculara.
- Controleaza aportul de sare
Alt factor care trebuie luat in considerare in alimentatia insuficientei renale este controlul sodic, deoarece favorizeaza retinerea lichidelor pe care rinichiul nu le poate elimina. Daca nu aveti hipertensiune arteriala, aceasta va fi restrictionata la aproximativ 1.000-2000 mg / zi.
- Monitorizeaza aportul de lichide
Daca pacientul este supus unui tratament de dializa, trebuie monitorizat aportul de lichide, deoarece persoanele cu acest tratament tind sa urineze putin. Deci, daca sunt luate cantitati mari de lichid si nu sunt expulzate, se pot acumula in glezne si chiar in plamani si inima. Este indicat sa te cantaresti mereu, pentru a verifica daca nu cresti îi greutate îi sedintele de dializa.
Citeste si: Ficat gras – cauze, metode de preventie, tratament
Sfaturi nutritionale in caz de insuficienta renala
Ideal este ca pacientul sa consulte medicul nutritionist, astfel incat sa beneficieze de sfaturi personalizate si un plan alimentar adecvat nevoilor sale. Dar cateva reguli generale poti gasi si mai jos:
- Adapteaza consumul de proteine din carne, peste, lactete si oua.
- Controleaza consumul de leguminoase, legume, fructe, nuci si cacao, deoarece sunt cele mai bogate alimente in potasiu. Aceasta pentru a evita hiperkalemia.
Cand vrei sa consumi legume, leguminoase sau cartofi, pastreaza-le in apa aproximativ 3 ore inainte de a le gati. De asemenea, este de preferat sa le lasi sa se scurga bine, pentru a reduce consumul de apa din ele. - Limiteaza consumul de produse integrale, deoarece au un continut ridicat de fosfor si potasiu.
- Evita bauturile carbogazoase, deoarece ele nu elimina senzatia de sete.
- Nu consuma alimente ultraprocesate, supe si piureuri, carnati, peste afumat si conserve, pentru a reduce consumul de sare prezent in acestea.
Citeste si: Ce este silimarina si care sunt beneficiile ei?
Surse:
- Aggarwal, H. K., et al. “Assessment of Malnutrition Inflammation Score in Different Stages of Chronic Kidney Disease.” – 2018: 51-61.
- Assimon, Magdalene M., et al. “Nutritional vitamin D supplementation in haemodialysis: A potential vascular benefit?.”