Home Sanatate 7 condimente folosite in bucataria libaneza, cu beneficii pentru sanatate

7 condimente folosite in bucataria libaneza, cu beneficii pentru sanatate

114
0
SHARE
condimente bucatarie libaneza

Fara condimente, mancarea e fada, lipsita de gust. Asa ar fi si viata, lipsita de savoarea naturii. Iar cand vorbim despre mancarea libaneza, cu atat mai putin putem vorbi despre lipsa condimentelor. Bucataria Libanului este cunoscuta pentru amestecul de condimente ce aromeaza fiecare preparat culinar, de aceea este si atat de apreciata.

Impreuna cu echipa restaurantului libanez LaSafi am ales sa va dezvaluim un mix de condimente pe care aceasta le foloseste in bucatarie pentru a da savoare preparatelor. Cantitatile raman, insa, secretele bucatarului :).

Este, de altfel, si cel mai popular amestec, alcatuit din 7 condimente, un mix de piper negru, allspice, scortisoara, schinduf, nucsoara, ghimbir si cuisoare. Multe familii libaneze, insa, au propria versiune de amestec de condimente si o folosesc la numeroase retete in bucatarie.

Dar, pe langa faptul ca aceste condimente libaneze dau savoare mancarurilor, ele au si o multime de beneficii pentru sanatate. De exemplu, schinduful ajuta la reglarea nivelului de zahar din sange, mentinerea nivelului de hormoni si tratarea inflamatiilor. Cercetatorii mentioneaza cativa compusi importanti ai schindufului cu proprietati pentru mentinerea sanatatii: trigonellina – o molecula de betaina prezenta si in cafea si lucerna, care poate ajuta la prevenirea si tratarea diabetului-, protodioscina – un compus cu efecte afrodisiace-, 4-hidroxisoleucina si 2-oxoglutarat: molecule cu efect stimulator de insulina.

Citeste si: 4 alimente care favorizeaza productia de colagen

Conform datelor nutritionale, cuisoarele contin Vitamina K, Vitamina C, calciu, magneziu si Vitamina E. Sunt, de asemenea, o sursa buna de fibre. Multe dintre beneficiile pentru sanatate ale cuisoarelor rezulta din proprietatile analgezice, antiinflamatorii si antibacteriene ale acestora. In Germania, o agentie guvernamentala de reglementare cunoscuta sub numele de Comisia E a aprobat acest condiment pentru utilizare ca antiseptic si anestezic.

In ce priveste allspice, cercetarile stiintifice arata ca acest condiment are multe proprietati medicinale: amelioreaza durerea, usureaza durerile de stomac si ucide bacteriile si ciupercile. Compusii din allspice sunt, de asemenea, studiati pentru utilizarea in tratamentul cancerului si a hipertensiunii arteriale.

Piperul negru este bogat in antioxidanti, avand puterea sa lupte impotriva radicalilor liberi, are proprietati anti-inflamatorii, poate imbunatati nivelul colesterolului si reduce nivelul zaharului din sange.

Scortisoara este un condiment obtinut din scoarta interioara a copacilor cunoscuti stiintific sub numele de Cinnamomum. Folosirea ei ca si condiment dateaza din Egiptul Antic, cand era considerata si un cadou potrivit pentru regi. Antioxidantii prezenti in scortisoara protejeaza organismul de actiunea radicalilor liberi, sustin organismul sa lupte impotriva infectiilor si sustine refacerea tesuturilor. Mai mult, datorita compusilor acestui condiment, scortisoara este folosita si in calitate de conservant.

Ghimbirul este o planta cu flori de provenienta chineza, raspandita azi la nivel mondial. El apartine familiei Zingiberaceae si este strans legata de turmeric, cardamom si galangal. Ghimbirul este extrem de eficient gretei, avand o lunga istorie de utilizare ca remediu pentru raul de mare.

Desi nu are efect imediat, ghimbirul este eficient in reducerea zilnica a durerii musculare. Desi este o zona relativ noua de cercetare, ghimbirul poate avea si proprietati anti-diabetice. Conform unui studiu din 2015, efectuat pe 41 de pacienti cu diabet zaharat de tip 2, administrarea de 2 grame de ghimbir pudra/zi au scazut cu 12% nivelul zaharului din sange.

Citeste si: 6 salate energizante usor de preparat

Nucsoara este bogata in compusi vegetali care actioneaza ca si antioxidanti in organism, neutralizand radicalii liberi, prevenind deteriorarea celulara si mentinand nivelul de radicali liberi sub control. In plus, stimuleaza sistemul nervos, reduce inflamatiile si are efecte antibacteriene.

Astfel, daca vrei sa te bucuri de toate aceste beneficii, dar si de gustul unic al bucatariei libaneze, intra pe www.lasafi.ro si comanda online mancare libaneza autentica! Livrarile se fac exclusiv in Bucuresti.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here