Semintele de chia se gasesc astazi in majoritatea supermaketurilor si fac parte din asa-numita categorie a superalimentelor. Dar stii ce le face atat de bune pentru tine?
Din acest articol vei afla ce beneficii au semintele de chia si cum le poti include in dieta zilnica. Asadar, sa incepem!
Beneficii seminte de chia
Semintele de chia sunt un superaliment, doza de nutrienti cu numeroase beneficii pentru sanatate.
Semintele de chia contin acizi grasi Omega-3. Acestia contribuie la mentinerea sanatatii inimii prin reducerea colesterolului rau din organism si cresterea colesterolului bun. Pentru ca organismul nu produce acest tip de acizi, este important sa ii asiguram prin alimentatie.
Asadar, semintele de chia sunt un rezervor de acizi grasi Omega-3, fara a fi nevoie sa consumi somon mereu. Cu toate acestea, trebuie sa mentionam ca omega-3 din semintele de chiar nu se absoarbe usor din chia, precum se absoarbe din sursele marine.
Omega-3 din semintele de chia are si rol anti-inflamator, astfel ca adaugarea de seminte de chia in smoothie-uri este o modalitate excelenta de a sustine sistemul imunitar.
Semintele de chia sunt o sursa de proteine. Pare ciudat, dar este adevarat. Pe 100 grame, 17 grame este continut de proteina, ceea ce le face o alegere ideala ca sursa de proteine vegetale.
In plus, semintele de chia furnizeaza organismului toti aminoacizii esentiali. De asemenea, ele contin o serie de minerale, precum calciu si fosfor, extrem de importante pentru sanatatea oaselor.
Retete cu seminte de chia
Poti sa „stropesti„ o omleta sau o salata cu seminte de chia si ai deja doua modalitati de a-ti creste aportul zilnic de nutrienti.
Poti inlocui oul cu seminte de chia. Amesteca o lingura de seminte de chia cu 3 linguri de apa si lasa sa se ingroase. Poti folosi acest amestec la briose, prajituri si clatite.
Biscuiti cu seminte de chia. Pentru aceasta reteta ai nevoie de:
- 1/4 cana suc de mere
- 1/4 cana seminte de chia
- 1 cana cu ovaz
- 1/2 cana faina din grau integral
- 2 lingurite praf de copt
- 2 banane piure
- 1 lingura sirop de artar
- 2 linguri ulei de cocos (topit)
Preincalzeste cuptorul la 175 grade si pune o hartie de copt pe tava. Combina semintele de chia cu sucul de mere si lasa 30 minute pana se ingroasa.
Citeste si: 3 alimente eficiente impotriva inflamatiilor pulmonare
Intr-un bol separat, amesteca faina cu praful de copt si ovazul. Adauga, in amestecul de chia, bananele piure, siropul de artar si uleiul de cocos. Toarna apoi ingredientele uscate (faina, ovazul si praful de copt amestecate) si amesteca pana se omogenizeaza.
Cu o lingura pune compozitie in tava, sub forma de biscuiti rotunzi. Coace biscuitii timp de 15-20 minute pana devin usor rumeni.
Lasa biscuitii cu seminte de chia sa se raceasca si depoziteaza-i intr-un recipient etans. Te poti bucura la micul dejun de 1-2 biscuiti deliciosi.
Poti folosi seminte de chia in iaurt, la care poti adauga si fructe proaspete.
Sunt atat de versatile, ca vei gasi cu siguranta o modalitate sa te bucuri de nutrientii lor.