Corpul nostru are nevoie de fier, deoarece acesta ajuta la transportul oxigenului din plamani catre celulele intregului organism. Acest aport de oxigen ne ofera energie si sustine functionarea normala a sistemelor.
Daca aportul de fier este prea mic, este posibil sa ai un sistem imunitar scazut si sa te simti obosit. In cazul femeilor, aportul de fier este cu atat mai important. In perioada menstruatiei se pierde mult sange, iar un nivel scazut al fierului poate duce la anemie.
Pentru a te asigura ca oferi organismului suficient fier, urmeaza aceste sfaturi:
Mananca alimente bogate in fier
In primul rand, trebuie sa stii ca exista doua tipuri de fier: fier heme si non-heme. Fierul heme se gaseste in proteinele de origine animala, precum carnea de vita, miel, pasare, ficat, iar cel non-heme se gaseste in oua si alimente pe baza de plante, cum ar fi legumele cu frunze verzi, painea integrala, cereale.
Alte alimente bogate in acest mineral sunt: fasolea, lintea uscata, ovazul, caise uscate, nuci si seminte.
Citeste si: Ce beneficii au semintele de chia pentru sanatatea ta?
Mananca alimente care ajuta corpul sa absoarba fierul
Unele alimente si bauturi ajuta organismul sa absoarba fierul, cum ar fi cele cu un continut ridicat de Vitamina C. Asta inseamna ca trebuie sa ai un aport de citrice, fructe de padure, rosii, legume verzi. De exemplu, intr-o salata cu spanac poti adauga si cateva felii de portocale.
Pentru vegani si vegetarieni, majoritatea aportului de fier este de tip non-heme, mai greu de absorbit de catre organism. Incearca sa adaugi in dieta cereale fortificate cu fier si fructe de padure, pentru a creste absorbtia.
In unele cazuri, prin gatire creste cantitatea disponibila in legume. De exemplu, organismul absoarbe doar o mica cantitate din mineral din broccoli crud. Daca este fiert, absorbtia este de 5 ori mai mare.
Evita inhibitorii de fier
Asa cum exista alimente care ajuta la absorbtia mineralului in organism, exista si alimente care pot inhiba absorbtia. Cei mai comuni inhibitori sunt fibre, calciu si tanini. Asta nu inseamna ca trebuie sa le scoti din dieta. Trebuie doar sa eviti anumite combinatii. De exemplu, evita sa bei ceai sau cafea cand iei masa.
Fierul este unul dintre nutrientii necesari organismului, alaturi de alte vitamine si minerale. Urmand aceste sfaturi poti sustine aportul de fier al organismului, asa ca asigura-te ca ai in dieta cat mai multe legume verzi si alimente bogate in Vitamina C.
Citeste si: 4 surse de proteine vegetale