In fiecare an, pe 7 aprilie, se celebreaza Ziua Mondiala a Sanatatii. Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) recunoaste aceasta zi ca o zi de reflectie si sprijin pentru initiativele care protejeaza sanatatea oamenilor.
Inca din 1948 se celebreaza aceasta zi, ziua in care s-a infiintat si OMS. In 2020, aceasta sarbatoare are loc intr-un cadru cu totul special, dat fiind ca traversam o perioada de criza, cea a COVID19. Pandemia de coronavirus a adus in centrul atentiei noastre tot personalul medical si centrele de sanatate, in incercarea de a combate raspandirea virusului.
Asadar, pandemia de coronavirus a venit cu ocazia de a reflecta asupra rolului personalului medical, asupra importantei serviciilor medicale in lume. Sunt toate acestea recunoscute asa cum ar trebui?
Ce sa facem anul acesta de Ziua Mondiala a Sanatatii?
Organizatia Mondiala a Sanatatii propune 3 linii de actiune pentru 2020, adresate in principal personalului medical:
Fii recunoscator pentru munca depusa de personalul medical! Au avut deja loc cateva actiuni de apreciere a personalului sanitar, una dintre acestea fiind initiativa aplauzelor spontane. Avem la indemana atatea canale sociale pentru a ne arata aprecierea, dar mai ales actiuni de strangere de fonduri pentru spitale si centre medicale. Sa nu ezitam sa ne implicam in aceasta perioada, medicii au nevoie de protectie!
Citeste si: 7 alimente ca sa-ti pastrezi energia tot timpul zilei
Politici publice care sa formeze si sa protejeze personalul medical. Statele trebuie sa acorde toate instrumentele necesare pentru un serviciu medical fara cusur. Vorbim despre aparatura medicala performanta, un mediu de lucru sigur, dar si materiale de protectie, precum masca de protectie adecvata pentru a se proteja impotriva virusului. Iar asta trebuie facut cat mai repede, IERI daca se poate.
Colaborare intre cadrele medicale. Nu exista loc pentru dispute intre cadrele medicale in timpul pandemiei. Doar prin eforturi comune se va crea un sistem de sanatate solid, care sa poata face fata unei astfel de situatii.
Ziua Mondiala a Sanatatii in perioada coronavirului este cea mai aparte zi pe care a experimentat-o planeta. O situatie atat de particulara necesita actiuni particulare. Personalul medical are nevoie de recunoastere pentru eforturile depuse. Trebuie sa fim creativi si sa le transmitem energia noastra pozitiva.
Si sa nu uitam, doar daca #stamacasa stopam raspandirea virusului.
Citeste si: Obiceiuri matinale care nu te ajuta sa slabesti