Home Dieta si sport Alimente interzise daca ai acid uric marit

Alimente interzise daca ai acid uric marit

1230
0
SHARE
purine acid uric marit

Acidul uric marit sau hiperuricemia sunt asociate mereu persoanelor care au o dieta bogata in alimente si bauturi. Desi nivelul marit de acid uric depinde de multi factori, corectarea dietei este obligatorie pentru a-l trata.

Ce este acidul uric? Este un compus format din carbon, azot, oxigen si hidrogen, care apare atunci cand organismul descompune purine. Acestea se formeaza si natural in organism, dar le gasim si in unele alimente.

Daca este in valori normale, acidul uric nu creeaza probleme de sanatate, el fiind excretat de rinichi. Uneori, insa, din mai multe motive, acesta poate creste peste nivelurile acceptate.

Atacul de guta este unul dintre cele mai frecvente simptome ale unui acid uric marit. Dar hiperuricemia creste si riscul afectiunilor renale, cardiovasculare sau aparitia artritei cronice.

Citeste si: Reteta de clatite proteice cu ciocolata

Alimentatia si acidul uric marit

Excesul de acid uric trebuie corectat pentru a evita problemele de sanatate pe termen lung, iar corectarea dietei este extrem de benefica. Uite ce alimente ar trebui sa eviti:

Alimente bogate in purine. Ficat, rinichi, carne de vita, de miel sau de porc, scoici, hamsii, creveti, toate acestea ar trebui reduse ca si cantitate.

De asemenea, branzeturile puternic fermentate ar trebui evitate. Chiar si unele legume, precum sparanghel, mazare, spanac, rosii sunt bogate in purine si ar trebui consumate cu moderatie. De maxim doua ori pe saptamana ar trebui mancate.

Alimente foarte grase. Eliminarea uratelor (saruri de potasiu si sodiu) este dificila daca avem o alimentatie bogata in grasimi. Asa ca trebuie controlezi portiile de grasime daca vrei sa reduci acidul uric.

Cea mai buna optiune de grasime este uleiul de masline virgin. Il poti folosi la pregatirea salatelor sau mancarurilor. In rest, elimina complet alimentele procesate care pot contine grasimi trans sau hidrogenate. De asemenea, redu cantitatea de grasimi saturate.

Fructoza si bauturi zaharoase. Fructoza este singurul carbohidrat care s-a dovedit a avea impact asupra metabolismului acidului uric. Ne referim aici la bauturile racoritoare indulcite si sucurile de fructe. Riscul de guta este mai mare la persoanele care consuma frecvent bauturi zaharoase sau sucuri de fructe.

Citeste si: Alimente interzise in diabet zaharat

Cercetarile nu indica foarte clar de ce se produce marirea acidului uric in cazul fructozei. Este posibil ca acest lucru sa se intample si din cauza altor componenti ai bauturilor sau din cauza unei alimentatii nesanatoase asociate.

Alcool. Atat la barbati, cat si la femei, consumul de alcool creste riscul de uricemie si boala de guta. In cazul femeilor, problema este mai serioasa, deoarece un consum ridicat si punctual de alcool creste concentratia de acid lactic. Acest fapt ingreuneaza eliminarea renala a acidului uric.

Ce dieta sa adopti daca ai acid uric marit?

In primul rand, excesul de greutate ar trebui sa fie o prioritate. Dar nu trebuie sa adopti o restrictie calorica drastica, deoarece acest lucru poate creste purinele. Trebuie sa ai in vedere o slabire treptata, bazata atat pe alimentatie, dar si pe activitate fizica.

Hidrateaza-te corespunzator! Trebuie sa bei zilnic aproximativ 33 ml apa/ kg corp (daca ai 80 de kg, atunci vei bea 33 * 80).

Citeste si: 4 semne ale deshidratarii

Aceste recomandari trebuie insotite de un tratament medical specific, prescris de un profesionist de specialitate.

Mananca cu moderatie, bea apa si ceaiuri neindulcite, consuma legume proaspete, cereale integrale si…nu renunta la activitatea fizica!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here