Dani C. Burlă este psiholog si psihoterapeut specializat in psihoterapie Eriksoniana, Hipnoza Clinica, EMDR si Programare Neuro-Lingvistica (NLP). De asemenea, este membru al Asociatiei Romane de Hipnoza Clinica (ARTHE) membru al Colegiului Psihologilor din Romania si al Asociatiei Europene de Psihoterapie (EAP).
EB: Ce inseamna trauma si cum este definita trauma complexa?
Dani C. Burlă: Trauma poate fi definita ca un raspuns psihologic si emotional la un eveniment sau o experienta care este profund tulburatoare sau deranjanta. Este vorba de o “rana” produsa in interiorul sistemului nostru de personalitate. Rana este de fapt o pierdere, o rupere a integritatii personalitatii.
Trauma se poate referi si la ceva suparator, cum ar fi implicarea intr-un accident, diagnosticul unei boli sau o vatamare, pierderea persoanei iubite sau sa treci printr-un divort, dar cuprinde si experiente extreme care aduc vatamare grava, precum violul sau tortura.
Trauma este adesea rezultatul unei cantitati coplesitoare de stres care depaseste capacitatea cuiva de a face fata sau de a integra emotiile implicate in acea experienta.
Citeste si: Cum sa-ti amenajezi casa ca sa fii mai relaxat?
Traumele complexe in schimb sunt traumele repetate si cronicizate si, cu cat se produc la varste fragede, cu atat au efecte devastatoare asupra persoanei in devenire. PTSD este o tulburare ce se caracterizeaza prin reexperimentarea unui eveniment traumatic extern, acompaniata de simptome de excitatie crescuta si de evitare a stimulilor asociati cu trauma.
EB: Ce este stresul post-traumatic?
Dani C. Burlă: Stresul post-traumatic este o tulburare care se dezvolta dupa ce experimentam un eveniment pe care il percepem ca fiind unul periculos, socant sau infricosator. Organismul nostru declanseaza instantaneu un mecanism de “lupta sau fugi” iar acesta este apoi retrait atat la aceeasi intensitate sau una asemanatoare, chiar si ani de zile dupa incident, cat si prin senzatii, ganduri si credinte negative despre noi insine.
EB: Ce este psihoterapia traumei EMDR?
Dani C. Burlă: Desensibilizarea si reprocesarea prin miscari oculare sau EMDR este o forma de psihoterapie care imbina mai multe elemente. Primul pas este sa identificam acele amintiri care cauzeaza problemele. De obicei nici nu realizam ca depresia, anxietatea sau faptul ca nu avem incredere in noi insine pot proveni din amintiri timpurii care sunt stocate in creier si atunci cand se intampla ceva similar in prezent se pot declansa acele ganduri, emotii si credinte care au dominat ln trecut.
Deci ceea ce facem prin terapia EMDR este sa accesam acele amintiri si sa le procesam, adica sa le “digeram”, sa integram ceea ce este folositor si sa eliminam acele ganduri, emotii si senzatii negative.
EB: Psihoterapia EMDR se aseamana cu hipnoza?
Dani C. Burlă: Nu. Esti pe deplin treaz, alert si in control in toate etapele EMDR. Puteti sa opriti in orice moment sedinta si sa reveniti la terapie prin conversatie obisnuita. EMDR nu produce niciun fel de „stare modificata” ci doar faciliteaza creierului un proces natural de vindecare, debarasandu-l de ceea ce nu are nevoie si intarind ceea ce vrei sa constientizezi si ai nevoie sa integrezi.
EB: Pentru ce se recomanda psihoterapia EMDR?
EMDR se foloseste pentru stresul posttraumatic dar si pentru alte urmari ale unor evenimente traumatice (atacuri de panica, doliu, disociere, fobii, tulburari alimentare, credinte limitative, anxietate si depresie).
EB: Psihoterapia EMDR se poate face doar in cabinet?
Dani C. Burlă: EMDR se poate face si online prin inlocuirea miscarilor oculare cu sunete bilaterale.
Mai multe informatii si programari gasiti pe site-ul www.psihoterapeut-cluj.ro sau pe pagina de facebook https://www.facebook.com/danicburla/