Home Familie si Relatii Gandirea critica la copii si rolul parintelui in dezvoltarea acesteia

Gandirea critica la copii si rolul parintelui in dezvoltarea acesteia

888
0
SHARE
jocuri de logica pentru copii

Dorinta fiecarui parinte este de a avea copii liberi, independenti si autonomi, copii care sa gandeasca frumos, rapid si care sa nu se lase intimidati. Am vrea sa ii vedem pe copiii nostri sanatosi, atat din punct de vedere fizic, cat si emotional, sa stie sa se afirme, sa nu astepte confirmari si validari exterioare, intr-un cuvant, ne dorim copii fericiti.
De aceea este foarte important sa stimulam gandirea copiilor de la cea mai frageda varsta, in special pentru ca orice copil incepe sa gandeasca logic inca inainte de a incepe sa vorbeasca.

Gandirea critica poate fi una dintre cele mai importante abilitati de care copiii de astazi vor avea nevoie pentru viitor. In lumea de azi, lume in schimbare rapida, copiii trebuie sa poata face mult mai mult decat sa repete o lista de fapte; ei trebuie sa fie ganditori critici, sa poata da sens informatiei, sa analizeze, sa compare, sa contrasteze, sa faca inferente si sa genereze abilitati de gandire mai ridicate pentru ordine.

Datorita proceselor cognitive complexe pe care le implica, de la asimilarea informatiilor pana la luarea deciziilor corecte, gandirea critica ofera cadrul perfect pentru dezvoltarea IQ-ului. Cu cat un copil invata mai repede sa caute si sa selecteze din baza sa mentala de date informatii utile, cu atat IQ-ul sau se va putea dezvolta, formand noi sinapse in creier.

Ii putem ajuta pe copii sa creada ca gandirea este distractiva si apoi ei ii isi vor dori sa fie buni la aceasta. Parintii pot si trebuie sa contribuie la a face din gandire o modalitate distractiva de a petrece timpul pe tot parcursul anului, precum si in timpul verii si in vacante.

Dar ce este gandirea critica?

● Gandirea critica este acel tip de gandire care se refera la procesul mental de analiza sau evaluare a informatiei. Atunci cand un copil analizeaza daca ceea a facut este un lucru bun sau rau, el isi foloseste gandirea critica pentru a evalua corect situatia.
● Gandirea critica nu este un talent innascut, ci ceva ce poate fi invatat si exersat, iar imbunatatirea rationamentului logic inseamna sa il inveti pe copil sa acorde o atentie mai mare detaliilor.
● Sa te gandesti critic la o problema sau o problema inseamna sa fii cu mintea deschisa si sa iei in considerare modalitati alternative de a privi solutiile. Pe masura ce copiii cresc si devin preadolescenti si adolescenti, abilitatile lor de gandire critica ii vor ajuta sa faca judecati independent de parinti.
● Dezvoltarea gandirii critice este atat de eficienta, incat poate spori IQ-ul copilului.

Cum iti poti ajuta copilul sa-si construiasca o baza pentru gandirea critica?

  1. Ofera oportunitati
    Testarea modului in care lucrurile functioneaza este cruciala pentru dezvoltarea gandirii critice. In timpul jocului, copiii exploreaza cauza si efectul. Ce se intampla daca arunc o lingura peste marginea mesei? Sau ce se intampla daca rastorn una din piesele de la baza turnului de lemn? Oferind spatiu pentru joc, atat in exterior, cat si in interior, oferindu-i totodata timpul tau pentru jocul propriu-zis, ii creezi copilului oportunitati deschise de a experimenta lucruri si de a vedea reactia. Puteti apoi incerca daca acelasi experiment creaza o reactie diferita. Aceste experiente practice ofera o baza solida pentru gandirea critica abstracta ulterioara.
  2. Fa pauza si asteapta
    Ofera-i copilului timp suficient pentru a gandi. A incerca o sarcina sau a genera un raspuns este esential, dar nu neaparat usor de facut. Incearca sa numeri (in tacere) pana la 60 in timp ce copilul se gandeste, inainte de a interveni sau de a vorbi. Ii oferi astfel copilului ocazia de a reflecta asupra raspunsului sau si chiar de a-si perfectiona raspunsul.
  3. Nu interveni imediat
    In schimb, incearca sa numeri pana la 120 sau chiar mai mult si sa observi ceea ce face copilul tau inainte de a interveni. Evita sa finalizezi sau sa indeplinesti sarcinile copilului tau. Pentru copiii mai mici, reajustarea si manevrarea cu rabdare cu scopul de a apuca singuri o jucarie, incurajeaza dezvoltarea abilitatilor motrice.
  4. Pune intrebari deschise
    In loc sa oferi automat raspunsuri la intrebarile pe care le ridica copilul, ajuta-l sa gandeasca critic, punand intrebari in schimb: “Ce idei ai? Ce crezi ca se intampla aici?” Respecta raspunsurile sale, daca le consideri corecte. Ai putea spune: „Este interesant. Spune-mi de ce crezi asta!”. Foloseste fraze de genul: „Ma intereseaza sa aud ce gandesti tu despre acest lucru!” Sau pune intrebari precum: “Cum ai rezolva aceasta problema?” “Unde crezi ca am putea gasi mai multe informatii pentru a rezolva aceasta problema?”
  5. Ajuta-ti copilul sa dezvolte ipoteze
    E important ca inaintea jocului sa gasiti cateva momente pentru a formula ipoteze in timpul jocului, punand intrebari de felul: „Daca facem asta, ce crezi ca se va intampla?” Poti de asemenea sa sugerezi: „Hai sa prezicem ce credem ca se va intampla in continuare!”
  6. Incurajeaza gandirea critica in moduri noi si diferite
    Permitand copilului sa gandeasca diferit, il ajuti sa-si perfectioneze abilitatile creative de solutionare a problemelor. Pune-i intrebari precum: “Ce alte idei am putea incerca?” sau incurajeaza copilul sa genereze optiuni spunand: „Sa ne gandim la toate solutiile posibile!”

Evaluarea inteligenta a diferitelor situatii este in mare masura innascuta, dar logica copilului, gandirea lui critica, precum si perspicacitatea lui in rezolvarea diverselor probleme logice, trebuie incurajata si totodata dezvoltata.
Ca parinte, poti oferi copilului posibilitatea de a gandi logic, dar si creativ, alegand de aici jocurile potrivite varstei, pentru a solicita si a antrena rationamentul vizual al copiilor, pentru a stimula spiritul de observatie si pentru a imbunatati comunicarea.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here