Home Familie si Relatii Afte bucale la copii – cum se previn si cum se trateaza?

Afte bucale la copii – cum se previn si cum se trateaza?

1232
0
SHARE
afte bucale copii tratament preventie

Gura este un mediu susceptibil pentru multe afectiuni. Dintre toate, asa numitele afte bucale sau „ulcerele gurii„ sunt intre cele mai frecvente. Se estimeaza ca aproximtiv 85% din populatie sufera de afte la un moment dat.

Aparitia aftelor la copii poate fi ingrijoratoare la inceput. Desi nu sunt afectiuni serioase, ele provoaca dureri si disconfort celor mici. Un articol publicat de Centrul National pentru Biotehnologie (link articol) sustine ca aftele sunt beningne si tind sa dispara de la sine intr-un timp scurt, de aproximativ 7 zile.

Aftele pot aparea din cauza unei predispozitii genetice sau a uneia dintre urmatoarele situatii: infectie virala sau bacteriana, stres, deficitul de vitamine, traumatisme din tratamentele ortodontice, modificari hormonale. Ele incep ca o crestere a mucoasei bucale, de culoare alba, care poate evolua catre un ulcer oval sau circular.

In cazul copiilor, aparitia lor este asociata cu obiceiul celor mici de a duce tot felul de obiecte la gura. Leziunile care apar sunt inflamatorii si provoaca durere. In general, la copii apar pe mucoasa obrajilor, dar si pe buze, limba si gingii. Din motive necunoscute, aftele apar mai frecvent la femei decat la barbati.

Daca aftele apar in mod repetat in timp, in acest caz vorbim de o patologie numita „stomatita aftoasa recurenta„, care se manifesta prin leziuni simple sau multiple, de diferite dimensiuni.

Cum tratezi aftele bucale ale copiilor?

Exista doua optiuni terapeutice: una farmacologica, iar alta prin metode naturale. Ambele sunt utile pentru a imbunatati simptomele si a evita posibile complicatii.

In ce priveste farmacoterapia, exista numeroase medicamente care ajuta la vindecarea aftelor. Antisepticele, precum gelul de clorhexidina sau apa de gura, pot fi utilizate pentru combaterea microorganismelor care cauzeaza leziunea. Antiinflamatoarele si corticosteroizii topici sporesc actiunea antisepticelor.

Citeste si: Conjunctivita la copii – pericolul din umbra

Daca infectia este cauzata de bacterii, pot fi necesare antibiotice. Iar cand vorbim de cazuri severe, un tratament cu corticosteroizi orali va fi facut sub supraveghere medicala.

In ce priveste tratamentul natural, exista remedii ce pot fi utilizate ca adjuvanti pentru tratarea aftelor la copii. Acestea pot fi utile in reducerea inflamatiei si combaterea infectiilor existente.

Unele dintre cele mai utilizate alternative sunt clatirile cu apa calda cu sare sau bicarbonat de sodiu. Clatirile cu acest amestec se fac de doua-trei ori pe zi, iar lichidul nu trebuie inghitit. Un alt ingredient care este adesea folosit este aloe vera. Gelul de aloe vera are proprietati antiinflamatorii si antimicrobiene care favorizeaza ameliorarea acestei leziuni. Maseaza zona cu gel de aloe vera.

Cum previi aftele bucale la copii?

Preventia aftelor se va concentra pe o igiena orala adecvata. Astfel, este recomandat spalatul pe dinti de trei ori pe zi si folosirea apei de gura cel putin o data pe zi.

In cazul traumatismelor cauzate de tratamentul ortodontic, e nevoie sa consultati un specialist. De asemenea, se recomanda ca minorii sa ia suplimente de vitamine, precum si alimente bogate in vitamine B.

Intre alimentele recomandate pentru prevenirea aftelor se numara: legume cu frunze verzi, fructe, nuci si seminte, carne slaba, cereale integrale.

In concluzie, desi aftele nu sunt periculoase, ele pot fi foarte enervante, mai ales la copii. Pot cauza limitarea consumului zilnic de alimente si un disconfort general. Asa ca, alege o alimentatie potrivita si ajuta-l pe cel mic sa isi igienizeze corect gura in fiecare zi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here