Mainile si picioarele ne ofera zi de zi semne ale sanatatii si bunastarii corpului nostru. Ingrijirea lor este un simbol al igienei personale, mai ales cand vine vorba despre unghii. In cazul acestora din urma, prezenta infectiilor provoaca neplaceri, atat din punct de vedere estetic, dar si fizic. De aceea, impreuna cu specialistii Mivaderm – Cabinet Dermatologic am redactat acest articol in care vorbim despre cauzele aparitiei infectiilor unghiale, metode de preventie si tratamentul de specialitate pentru eliminarea afectiunilor unghiilor.
Ce este micoza unghiei?
Cunoscuta si sub numele de onicomicoza sau micoza unghiala, infectia unghiei este cea mai des intalnita afectiune a unghiei. Ea poate aparea atat pe o unghie fara probleme anterioare, dar si in cazul persoanelor cu traumatism sau psoriazis unghial. Se caracterizeaza printr-o serie de modificari ale aspectului unghiei, care includ includ aparitia fisurilor, o culoare galbuie si o senzatie de mancarime inconfortabila.
De ce apare micoza unghiei?
Onicomicoza este cauzata de diferite organisme fungice, ciuperci, cea mai frecventa dintre acestea fiind ciuperca numita dermatofit. Ciupercile se inmultesc in medii calde si umede, astfel incat cei expusi zilnic la astfel de tipuri de spatii sunt mai predispusi la aparitia micozei.
Contactul cu detergenti si substante abrazive favorizeaza de asemenea aparitia ciupercii. Un alt factor de risc il reprezinta purtarea unor pantofi foarte stransi, pe perioade foarte lungi, sau care nu permit circulatia aerului. Sportivii sufera adeseori de astfel de ciuperci, deoarece poarta pantofi sport pe perioade lungi, acestia fiind si un mediu cu umiditate crescuta ce favorizeaza inmultirea bacteriilor.
Micoza unghiei poate fi cauzata si de mucegaiuri si drojdii ori daca ai diabet, dermatita cronica, esti sub tratament imunosupresor, folosesti corticosteroizi, porti manusi ocluzive, iti faci manichiura si pedichiura fara a lua toate masurile necesare de igiena.
Persoanele mai in varsta, din cauza fluxului sanguin mai redus si a cresterii mai lente a unghiilor, se pot confrunta mai des cu afectiuni ale unghiilor, asa ca trebuie sa le acordam si lor atentia cuvenita.
Dr. Virginia Chitu, medic dermatolog in cadrul Mivaderm, mentioneaza ca aparitia acestor ciuperci provoaca dureri, mancarime si chiar pierderea unghiei, daca nu sunt tratate corespunzator. Astfel, pentru oricare dintre cauzele mai sus mentionate si la cel mai mic semn ca ai putea suferi de onicomicoza este necesar sa mergi la dermatolog pentru un tratament adecvat.
Cum poti preveni aparitia micozei unghiei?
Este important sa iti usuci bine mainile si picioarele dupa contactul cu apa. De asemenea, curata temeinic spatiile precum cada, dusul, podeaua de la baie. Evita sa mergi descult in zone comune umede, cum ar fi piscine ori sali de sport. De asemenea, nu purta pantofi foarte stransi, alege materiale care absorb transpiratia si aeristeste-ti cat de mult poti picioarele in medii curate. Pune-ti sosete in picioare dupa ce te-ai asigurat ca picioarele tale sunt uscate corespunzator si schimba-le peste zi daca iti simti picioarele umede. Nu in ultimul rand, nu utiliza unghiere sau forfeca pentru unghii, daca acestea au fost folosite si de alte persoane ori daca ai taieturi la unghii, deoarece acestea din urma se pot infecta.
Daca observi simptome de infectie a unghiilor, mergi la un medic specialist pentru a stabili tratamentul potrivit pentru combaterea infectiei. Aminteste-ti ca fiecare caz este diferit, deci ai nevoie de un tratament specific.
Cum se trateaza micoza unghiei?
Pentru tratamentul eficient al onicomicozei, este necesar un examen micologic, pe care il poti efectua in cadrul Mivaderm – Cabinet Dermatologic. Rezultatul este disponibil in 10-20 minute si este accesibil ca pret. Atunci cand aspectul unghiilor este foarte sugestiv pentru diagnosticul de onicomicoza, un test micologic direct negativ va fi urmat de examinarea histopatologica a lamei unghiale, test a carui sensibilitate este de 88,2% conform datelor din literatura. Timpul necesar realizarii testului este de aproximativ 3-5 zile, dar, prin combinarea celor doua teste, sensibilitatea diagnosticarii onicomicozei creste la 95,6%.
Tratamentul va depinde de severitatea afectiunii si de tipul de ciuperca care o provoaca. Acesta poate consta in medicamente antifungice, ce pot fi administrate pe cale orala sau local, pe unghie. Uneori, rezultatele pot aparea si dupa cateva luni de la inceperea tratamentului. Cu rabdare si o ingrijire atenta, delicata, aceasta afectiune se poate vindeca.
Programeaza-te la un examen dermatologic la Mivaderm si mentine ori reda sanatatea unghiilor tale!
(P) Articol sponsorizat