Home Sanatate Ce este alergia emotionala si cum se trateaza?

Ce este alergia emotionala si cum se trateaza?

161
3
SHARE
alergie emotionala sanatate

Stresul poate genera diferite simptome in corpul nostru, iar unele dintre acestea sunt similare cu cele ale unei reactii alergice.

In anumite ocazii, un atac de anxietate sau o situatie de mare stres ne pot provoca o alergie emotionala, alergie care se manifesta prin simptome respiratorii sau cutanate, cum ar fi roseata.

Aceste semne, precum si tratamentul care trebuie aplicat, pot fi similare cu cele propuse pentru o reactie alergica normala. Cu toate acestea, pot fi necesare alte interventii, cum ar fi mersul la terapie psihologica. Citeste articolul nostru si afla mai multe despre ce este alergia emotionala si cum poate fi aceasta tratata.

Ce sunt alergia si reactia alergica?

Alergia este o stare de hipersensibilitate in care se genereaza diverse reactii, datorate contactului cu anumite elemente, numite alergeni. Exista mai multe tipuri de alergii, astfel:
1 Reactii respiratorii, cauzate de inhalarea de substante chimice, precum si alergii la acarieni, animale, polen sau spori fungici.
2 Alergiile alimentare care sunt declansate la persoanele sensibile prin ingerarea unor ingrediente (lactate, crustacee, soia, arahide etc.).
3 Reactii prin contact cu obiecte sau substante, provocand dermatita. Poate aparea cu rugina, cimentul, benzina, printre altele.
4 Reactii ale pielii si altele cauzate de muscaturile de insecte si arahnide.
5 Alergie la medicamente sau compusi prezenti in acestea.
Totusi, atunci cand persoana sensibila intra in contact cu substanta sau elementul (alergen), are loc o succesiune complexa de evenimente, incepand cu activarea limfocitelor si culminand cu eliberarea histaminei. Dar, trebuie sa stii ca aceasta nu este singura substanta care este secretata.

Citeste si: 4 exercitii care te ajuta sa te relaxezi

Care sunt cauzele aparitiei alergiei?

Reactiile alergice apar datorita confluentei expunerii la alergen plus sensibilitatea la acesta. Intrebarea care se pune este: de ce unii oameni sunt sensibili si altii nu? In acest sens, exista mai multe explicatii. De exemplu, se considera ca este implicat un factor genetic, deoarece alergiile sunt mai frecvente la cei care au un membru al familiei care este sensibil la un anumit alergen.

Se mai afirma ca persoana nu se naste cu alergie, ci o dezvolta la un moment dat. In aceasta ordine de idei, sunt factori de mediu care, impreuna cu predispozitia genetica, cresc riscul. Printre acestea, urmatoarele:

  • Poluarea mediului.
  • Expunerea la fumul de tutun.
  • Factori socioeconomici (suprapopulare mai mare).
  • Prezenta prafului in suspensie in mediu.
  • Factori climatici (umiditate mai mare, de exemplu).
  • Dieta: consumul de alimente procesate, coloranti artificiali etc.

Simptomele alergiei emotionale

Alaturi de factorii mentionati mai sus, trebuie sa adaugam si aspectul emotional, modul in care persoana abordeaza circumstantele si problemele sale. Astfel, anxietatea, stresul si alte tulburari emotionale pot influenta aparitia si dezvoltarea alergiilor, potrivit cercetarilor.

Citeste si: Ce este sindromul de oboseala cronica?

Alergia emotionala poate fi definita ca o afectiune in care, confruntat cu anumite emotii negative, sistemul imunitar genereaza in organism o reactie similara cu cea care ar avea loc datorita prezentei unui alergen.

Simptomele alergiei emotionale se manifesta in principal pe piele, desi nu exclusiv, și sunt asemanatoare celor ale urticariei: mancarime, eruptii, pete rosii. Dar ele pot varia de la pacient la pacient. In plus, ele depind si de alti factori, precum varsta si intensitatea emotiilor.

De ce apare alergia emotionala?

Stresul emotional poate afecta sistemul nervos si imunitar. Se considera ca, in aceste circumstante, creste eliberarea de cortizol, precum si productia de catecolamine. Acestea dau nastere reactiei inflamatorii.

Unele teorii sustin ca boala este considerata a fi un mecanism de adaptare care afecteaza persoana, iar alergia ar fi o rezistenta a organismului impotriva unui aspect al vietii noastre trecute cu care nu ne place sau pe care nu vrem sa-l confruntam. Astfel, fiecare alergen ar avea o simbolica asociata: mama-lapte, cereale-familie, polen-afectivitate.

La fel, se afirma ca la un moment dat din trecut s-ar fi produs un soc emotional, in timpul caruia inconstientul ar fi detectat ceva sau pe cineva ca un potential agresor, raportandu-l la un element prezent. Acest element ar fi devenit un alergen.

La randul ei, medicina naturista explica ca alergenii nu sunt asa, ci ca alergiile se datoreaza unui dezechilibru al sistemului nostru imunitar, cauzat de stilul de viata. Aceasta variaza de la consumul de transgenice pana la igiena excesiva si expunerea la substante chimice din produsele de curatare, prin felul nostru de a fi si de a actiona.

Tratamentul alergiilor emotionale

Tratamentul alergiei emotionale poate fi similar cu cel al altor tipuri de reactii. In acest sens, este prescrisa utilizarea de produse antialergice (antihistaminice) si topice, inclusiv corticosteroizi pentru simptomele pielii.

Daca simptomele persista, pe langa mersul la dermatolog, se recomanda sa mergi la terapie cu un psiholog sau alt profesionist din domeniul sanatatii mintale. De asemenea, pot fi prescrise medicamente pentru stres si anxietate.

Pe de alta parte, sunt mentionate unele terapii alternative care pot fi eficiente in reducerea simptomelor legate de alergie. De asemenea, acupunctura a fost considerata o optiune. Cercetarile pe acest subiect indica faptul ca aceasta tehnica este eficienta in tratamentul simptomatic al rinitei alergice persistente.

Tratamentul oricarei patologii necesita un diagnostic adecvat. In cazul alergiilor emotionale, trebuie sa fii sigur ca radacina problemei este o imagine a stresului sau a anxietatii si nu un alergen.
Prin urmare, testele sunt considerate necesare pentru a determina la ce substante poate fi sensibila persoana. Sau daca, de fapt, factorul emotional este cel care predomina.

In orice caz, trebuie sa fie un profesionist din domeniul sanatatii cel care pune diagnosticul si prescrie tratamentul. In cele din urma, merita sa ne amintim ca, in acesta si in toate cazurile in care avem simptome, nu trebuie sa ne automedicam niciodata.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here