Carotenoizii sunt compusi naturali care pot imbunatati starea de sanatate a unei persoane. Expertii recomanda consumul frecvent din acestia, deoarece in acest fel este posibil sa se previna dezvoltarea patologiilor complexe. In continuare iti vom spune care este functia specifica a carotenoizilor pentru sanatate.
Inainte de toate, trebuie sa stiti ca acesti compusi denumiti carotenoizi sunt pigmenti rosii sau portocalii care se gasesc in alimentele de origine vegetala, precum morcovi, rosii si alte legume viu colorate. In plus, este de remarcat faptul ca in interiorul corpului se pot transforma in vitamina A.
Aceasta vitamina este capabila sa imbunatateasca sanatatea diferitelor organe, precum ficatul. In acelasi timp, ea este esentiala pentru vedere si sanatatea pielii. Exista dovezi si ca Vitamina A are capacitatea de a stimula vindecarea ranilor. Ea actioneaza sinergic cu vitamina C in acest sens, imbunatatind sinteza colagenului si garantand geneza tesuturilor elastice si contractile.
Citeste si: 4 alimente care favorizeaza productia de colagen
Capacitatea antioxidanta a carotenoizilor
In organism, carotenoizii se comporta ca antioxidanti. Aceasta inseamna ca neutralizeaza formarea radicalilor liberi prin transferul de electroni, ceea ce permite moleculelor de oxigen sa nu-si piarda stabilitatea. Acest lucru previne mutatiile ADN si combate imbatranirea prematura.
Potrivit unui studiu publicat in revista Sub-Cellular Biochemistry, in legume exista diferiti carotenoizi care au proprietatea de a preveni producerea de specii reactive de oxigen.
Cand sunt recomandate suplimente cu carotenoizi?
Carotenoizii pot fi introdusi in organism prin dieta. In contextul unei diete echilibrate si variate, un aport alimentar este de obicei suficient. Exista insa situatii in care este necesara garantarea unei contributii mai mari. Vorbim, de exemplu, de pacienti cu patologii hepatice, cu tumori in curs de dezvoltare sau chiar de anumiti sportivi in momente de stres competitiv ridicat.
Pentru aceste cazuri au fost concepute o serie de produse care actioneaza ca suplimente, oferind doze mari de carotenoizi pentru a imbunatati functionarea sistemica. Cu toate acestea, trebuie luate anumite masuri de precautie cu ele. Desi pot fi benefice intr-o situatie de leziune musculara, trebuie sa tii cont de faptul ca inhiba procesele de semnalizare celulara in situatii de efort intens. Acest lucru poate cauza probleme in performanta sportiva derivata din incapacitatea de a se autocompensa.
Daca vrei sa incluzi un supliment de carotenoizi in dieta, iti recomandam sa consulti mai intai un medic nutritionist. Acesta te va putea sfatui daca ai intr-adevar nevoie de un produs de acest tip. In plus, iti va spune care este doza si ce masuri de precautie trebuie sa iei in acest sens. Retine ca alegerea suplimentului potrivit necesita anumite cunostinte.
Citeste si: Ce este alergia emotionala si cum se trateaza?
Carotenoizii sunt substante cu functii importante
Dupa cum ai citit mai sus, carotenoizii sunt capabili sa lupte impotriva oxidarii. Multe dintre patologiile cronice si complexe se dezvolta din lipsa de control a acestui mecanism, care genereaza mutatii ADN si ineficiente in functionarea organelor.
In plus, carotenoizii pot fi transformati in vitamina A prin diverse cai fiziologice, ceea ce ii creste posibilitatile. Ei pot ajuta la protejarea sanatatii vizuale, la imbunatatirea vindecarii ranilor si la protejarea anumitor organe, cum ar fi ficatul.
Pentru a mentine nivelurile adecvate ale acestor substante este necesar sa ai o dieta variata si echilibrata. Trebuie sa mananci regulat legume, mai ales din cele in culori precum rosu sau portocaliu.
[…] Citeste si: Carotenoizi, ce rol au pentru sanatatea ta? […]