Home Sanatate Mierea de lavanda, beneficii si utilizari

Mierea de lavanda, beneficii si utilizari

317
3
SHARE
miere de lavanda

Mierea de lavanda este produsa din nectarul albinelor, obtinut din florile de lavanda salbatica (Lavandula stoechas) si din alte specii ale acestei plante. Acest tip de miere monoflorala contine compusi volatili care sunt asociati cu multiple beneficii pentru sanatate. Contributia sa de acizi grasi, antioxidanti si carbohidrati ajuta la intarirea sistemului imunitar si la calmarea diferitelor afectiuni. Afla din articolul nostru ce beneficii are mierea de lavanda si cum poate fi utilizata!

Ce caracteristici are mierea de lavanda?

Dintre toate soiurile de miere, cea de lavanda se remarca prin aroma sa deosebita si blanda. Fiind fabricata de albine din nectarul unor specii de lavanda precum Lavandula angustifolia, Lavandula latifolia si Lavandula stoechas, aceasta are caracteristici deosebite de aroma, textura si proprietati.
Mai precis, are o culoare chihlimbar deschis sau alb, o cristalizare medie si o consistenta fluida. Aroma sa este dulce, dar are usoare note acide si florale. In general, mierea de lavanda nu este supusa proceselor termice, ceea ce ii permite sa-si pastreze proprietatile. Astfel, poate contine chiar si particule de polen si propolis.

Beneficiile si utilizarile mierii de lavanda

In medicina traditionala, mierea de lavanda a fost apreciata pentru proprietatile sale medicinale. Provenita din nectarul de lavanda, se crede ca ofera un „plus” de nutrienti si compusi bioactivi in comparatie cu mierea traditionala.
Studiile au constatat ca acest tip de miere prezinta o capacitate antiinflamatoare ridicata si un efect pozitiv asupra reducerii markerilor oxidativi.

Intareste sistemul imunitar

Unul dintre principalele beneficii ale mierii de lavanda are de-a face cu capacitatea sa de a intari sistemul imunitar. Un studiu distribuit prin Plos One detaliaza ca acest produs concentreaza enzime, aminoacizi, flavonoide si fenoli. Impreuna, acesti compusi ajuta la imbunatatirea raspunsurilor organismului la agentii infectiosi, cum ar fi virusi, bacterii si ciuperci. Mai mult, cercetarile publicate in Journal of Food Science and Technology au determinat ca aceasta varietate de miere ajuta la combaterea infectiilor fungice, cum ar fi candidoza.

Ajuta la ameliorarea tusei

Atat mierea, cat si Lavandula stoecha au proprietati care ajuta la ameliorarea tusei. Ambele actioneaza ca antiinflamatoare, ceea ce reduce iritatia la nivelul gatului. In plus, au calitati expectorante si hidratante, cheie pentru minimizarea acestui simptom.

Mierea s-a dovedit a fi eficienta in ameliorarea simptomelor infectiilor tractului respirator superior (cauza obisnuita a tusei).

Ajuta la ingrijirea pielii

Mierea de lavanda are si aplicatii cosmetice. Utilizarea sa locala este legata de reducerea cicatricilor, ridurilor si imperfectiunilor. Acest lucru este legat de concentratia sa abundenta de antioxidanti, acizi organici, minerale si aminoacizi.

Intr-un studiu comparativ raportat in Phytotherapy Research, mierea de lavanda a fost mai benefica in vindecarea ranilor decat uleiul esential al plantei. Acest lucru este sustinut si de alte cercetari care expun potentialul mierii de a stimula regenerarea pielii.

Citeste si: Bauturi care combat inflamatia sistemului digestiv

Alte beneficii posibile ale mierii de lavanda

Ca orice alta varietate de miere, lavanda este asociata cu alte beneficii pentru sanatate, datorita continutului sau abundent de compusi bioactivi. Cele mai proeminente sunt urmatoarele:

  • Scaderea stresului si a anxietatii: unul dintre aminoacizii din acest ingredient, tirozina, actioneaza ca un precursor pentru mai multi neurotransmitatori asociati cu bunastarea, precum dopamina. In acest fel, favorizeaza ameliorarea starilor de tensiune si anxietate.
  • Reducerea insomniei: se crede ca mierea de lavanda actioneaza asupra sistemului nervos si ajuta la reducerea problemelor de somn. In sine, este un relaxant natural.
  • Efect diuretic: literatura populara afirma ca aceasta miere stimuleaza eliminarea lichidelor si ameliorarea umflaturii asociate cu retentia acestora. Cu toate acestea, nu exista studii clinice care sa demonstreze acest lucru.
  • Ameliorarea diareei: datorita proprietatilor sale antibacteriene si astringente, mierea de lavanda ajuta la stoparea diareei in cazul gastroenteritei bacteriene.

Riscuri si contraindicatii ale mierii de lavanda

Pentru majoritatea adultilor si copiilor sanatosi cu varsta peste un an, mierea de lavanda este sigura ca indulcitor natural, remediu pentru tuse si topic (pe rani superficiale). Cu toate acestea, trebuie luate in considerare urmatoarele:

  • La persoanele alergice la polen sau la alte componente ale mierii, acest produs poate provoca dificultati de respiratie, ameteli, varsaturi, tulburari ale ritmului cardiac, printre altele. Este necesar sa intrerupeti utilizarea acestuia si sa consultati un medic in aceasta situatie.
  • Nu trebuie administrat copiilor sub un an din cauza riscului de botulism infantil.
  • Este necesar sa se modereze consumul acestui produs, deoarece in exces poate afecta excesul de greutate si obezitatea, datorita continutului ridicat de zahar.
  • Persoanele cu diabet ar trebui sa evite consumul mierii de lavanda.
  • Aplicarea sa locala pe rani deschise sau arsuri grave nu este recomandata, deoarece in aceste conditii favorizeaza infectiile.

Cand cumperi miere de lavanda, este necesar sa verifici eticheta. Detalii precum datele producatorului, identificarea geografica si botanica si informatiile despre ambalator pot ajuta la determinarea calitatii acesteia.

Depozitarea trebuie sa fie intr-un loc racoros, intunecat, cu o temperatura intre 15ºC si 20ºC. Nu este recomandat sa pui mierea la frigider, deoarece in mediile foarte reci tinde sa se cristalizeze, ceea ce ingreuneaza consumul mai tarziu.

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here