Home Sanatate Ulei esential de neroli: utilizari si beneficii

Ulei esential de neroli: utilizari si beneficii

17
1
SHARE
ulei esential de neroli

Uleiul esential de neroli este un produs obtinut prin distilarea cu abur a florilor albe si ceroase ale portocalului amar (Citrus aurantium). Este cunoscut si sub numele de „ulei de floare de portocal” si se caracterizeaza prin aroma sa florala delicata, cu note de citrice.

Datorita compozitiei si proprietatilor sale, este de obicei folosit atat in ​​medicina naturista, cat si in cosmetica. Uleiul esential de neroli este creditat cu potential antiinflamator, analgezic, antimicrobian, anxiolitic si antioxidant.

In medicina traditionala, uleiul esential de neroli a fost folosit ca adjuvant impotriva inflamatiei, durerii, simptomelor menopauzei si afectiunilor pielii. Efectele sale sunt in mare parte atribuite componentelor sale, dintre care se remarca urmatoarele: limonen, (E)-nerolidol, Alfa-terpineol, acetat de alfa-terpinil, (E,E)-farnesol.

Desi unele studii stiintifice sustin anumite proprietati, expertii insista asupra necesitatii mai multor date. Din acest motiv, utilizarea sa ar trebui sa fie doar complementara. Uite la ce foloseste acest ulei esential!

Inflamatie si durere

Uleiul esential de neroli este folosit ca un aliat pentru a reduce inflamatia si durerea. Se crede ca poate reduce simptomele leziunilor musculare, tulburarile articulare si durerile neuropatice.
In cercetarile raportate in Journal of Natural Medicines, acest ulei a ajutat la scaderea inflamatiei acute si cronice. Mai mult, a prezentat proprietati analgezice prin reducerea sensibilitatii centrale si periferice la durere. La randul sau, un studiu distribuit in Journal of Agricultural and Food Chemistry a raportat ca acest produs are si potential impotriva bolilor asociate cu inflamatia atunci cand este utilizat ca aditiv alimentar.

Simptomele menopauzei

Intr-un studiu controlat randomizat, raportat in Medicina complementara si alternativa bazata pe dovezi, inhalarea uleiului esential de neroli s-a dovedit a fi benefica pentru femeile aflate la menopauza.

Motivul? Acesta ajuta la reducerea intensitatii simptomelor precum dorinta sexuala scazuta, hipertensiunea arteriala si stresul. Conform celor observate, produsul ajuta la echilibrarea concentratiilor serice de cortizol si estrogeni.

Simptomele sindromului premenstrual

Nu intamplator acest ulei esential este clasificat drept „aliat al sanatatii femeilor”. Literatura populara descrie utilizarea sa in aromaterapie ca un remediu pentru reducerea simptomelor sindromului premenstrual (durere si inflamatie).

Un studiu (https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6073409/#B73-ijms-19-01966) asupra fetelor de la facultate a raportat ca inhalarea uleiului esential de neroli a ajutat la imbunatatirea starii de spirit, reducerea durerii si balonarii cauzate de sindromul premenstrual.

Activitate antimicrobiana si antioxidanta

Compozitia chimica a uleiului esential de neroli ii confera acestuia calitati antimicrobiene si antioxidante. In unele cercetari, acest produs a prezentat activitate antimicrobiana impotriva a 6 tipuri de bacterii, in special Pseudomonas aeruginosa. De asemenea, a fost util si impotriva a doua tipuri de drojdie si a trei ciuperci. Printre altele, s-a descoperit ca are potential antioxidant, sugerand beneficii impotriva daunelor cauzate de stresul oxidativ.

Sanatatea si frumusetea pielii

O mare varietate de produse cosmetice dedicate ingrijirii pielii contin ulei esential de neroli in formulele lor. Datorita continutului sau de flavonoide, vitamine, minerale si terpenoide, utilizarea sa locala este legata de protectia pielii si de prevenirea imbatranirii premature.

Flavonoidele, in special, sunt legate de un efect fotoprotector. Odata asimilate, ele ajuta la absorbtia luminii ultraviolete si previn imbatranirea celulara. Pe de alta parte, calitatile sale antimicrobiene si antifungice sunt legate de prevenirea acneei si a altor infectii ale pielii. La randul sau, hraneste pielea si favorizeaza procesul de vindecare.

Aplicarea uleiului esential de neroli

Uleiul esential de neroli poate fi achizitionat de la magazinele tip plafar sau online. Acesta se foloseste in principal prin difuzoare, spray-uri sau in timpul baii. Ca agent calmant si relaxant, poate fi aplicat pe un disc demachiant sau pe o batista. Apoi, aroma sa este inhalata.

Pentru a-si spori efectul, poate fi combinat cu unul sau mai multe uleiuri esentiale, cum ar fi urmatoarele: musetel, salvie, tamaie, muscata, ghimbir, grapefruit, iasomie, lavanda, lamaie, lemn de santal, portocale, etc..
Pentru masaje sau tratamente ale pielii este necesara combinarea acestuia cu un ulei purtator. Proportiile sunt de obicei de 5 picaturi la 20 de mililitri de ulei de baza.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here