Dusul vaginal se refera la spalarea sau curatarea vaginului cu apa sau alte lichide preparate in farmacii. In general, aceste lichide pot contine compusi precum otet, bicarbonat de sodiu sau iod.
In ce consta un dus vaginal, care sunt beneficiile si riscurile sale, detaliem in randurile urmatoare.
Ce presupune un dus vaginal?
Ca parte a igienei intime, multe femei fac dusuri vaginale, mai ales cand observa modificari ale fluxului secretiei. Acest procedeu consta in aplicarea unor preparate farmaceutice care contin antiseptice sau substante precum otetul sau bicarbonatul.
In general, forma sa de prezentare este in sticle sau pungi speciale. Lichidul din acestea este pompat in partea interna a vaginului, pentru a efectua curatarea dorita. Totusi, departe de a fi ceva pozitiv, exista indicii care confirma ca aplicarea acestei metode are consecinte negative.
Are dusul vaginal vreun beneficiu dovedit?
Nu exista dovezi stiintifice care sa sustina utilizarea dusurilor vaginale ca masuri de protectie impotriva bolilor. Dimpotriva, medicii si ginecologii sfatuiesc utilizarea acestuia doar in cazuri speciale, specific mentionate fiecarei paciente. Se pare ca dusul vaginal modifica pH-ul vaginal, iar utilizarea lui vine cu un risc mai mare de infectii in zona.
Citeste si: Mierea de lavanda, beneficii si utilizari
Adesea, aceste tratamente se fac cu scopul de a elimina mirosurile neplacute din vagin sau de a „curata” reziduurile ramase in urma menstruatiei. Cu toate acestea, in acest sens sunt necesare mai multe studii pentru a fi confirmat acest efect.
Riscurile dusului vaginal
Zona vulvara este colonizata de diferite bacterii care lupta pentru a tine la distanta microorganismele patogene. In plus, aceste bacterii produc un mediu acid care promoveaza protectia vaginala impotriva infectiilor.
Prin spalarea excesiva a acestei parti a corpului si cu produse iritante se modifica echilibrul bacterian si mediul acid, ceea ce favorizeaza cresterea excesiva a agentilor infectiosi, precum ciupercile si bacteriile.
Cu alte cuvinte, dusul vaginal poate duce la o crestere excesiva a microorganismelor periculoase. Acestea din urma pot provoca afectiuni precum infectia vaginala cu drojdie sau vaginoza bacteriana.
Pe de alta parte, daca femeia a avut o infectie anterioara, acest tip de spalare poate inrautati situatia. Dusurile vaginale sunt asociate si cu un risc crescut de afectiuni uterine si boli inflamatorii pelvine.
Dusurile vaginale elimina mirosul neplacut?
In primul rand, trebuie sa spunem ca zona intima are un miros specific, care nu este intotdeauna placut. De obicei, este destul de usor si nu provoaca probleme majore. Cu toate acestea, daca apare un miros puternic si neplacut, cel mai bine este sa consulti un medic pentru a determina cauza acestuia.
Desi se pare ca dusurile ajuta la eliminarea acestui miros, ele pot fi de fapt daunatoare. De ce? Spalaturile mascheaza mirosul pentru o perioada scurta de timp, iar infectia va fi in continuare prezenta. Este chiar posibil ca aceasta sa evolueze si sa provoace complicatii.
Deci, daca secretia are un miros urat sau o textura diferita, este mai bine sa mergi la un ginecolog. Asta mai ales daca exista alte simptome precum arsura la urinare, scurgeri dense, mancarime, iritatii etc. Medicul va stabili ce tratament sa urmezi, in functie de tipul de infectie.
Ajuta dusul vaginal la prevenirea infectiilor cu transmitere sexuala?
Nu exista niciun tip de dus vaginal care sa previna infectiile cu transmitere sexuala sau sarcina. Acestea nu sunt altceva decat mituri care au fost impartasite de persoane necunoascatoare. Mai mult, practica ne arata ca acesta dus vaginal indeparteaza chiar bacteriile sanatoase si faciliteaza proliferarea bacteriilor si ciupercilor patogene.
Citeste si: 10 reguli ca sa adopti o dieta medietaraneeana
Care este cel mai bun mod sa mentii vaginul curat?
Desi poate parea surprinzator, vaginul are capacitatea de a se curata singur. El face acest lucru prin producerea de mucus, care elimina reziduurile de sange, bacteriile, materialul seminal sau orice substanta care intra in contact cu tesuturile sale.
In plus, este normal ca aceasta zona sa degaje un miros diferit pe parcursul zilei sau al ciclului menstrual. Iar mirosul mentionat poate fi influentat de factori precum hormonii, exercitiile fizice sau starea de spirit.
Pentru a asigura o buna igiena intima, este necesar sa speli doar partea exterioara a veginului cu apa calduta si sapun neutru. De asemenea, ar trebui sa eviti folosirea servetelelor parfumate, tampoanelor cu plastic sau a parfumurilor in aceasta zona.
Avand in vedere cele de mai sus, evita utilizarea dusurilor vaginale, cu exceptia cazului in care medicul ginecolog iti indica acest lucru. In cazul aparitiei fluxului vaginal sau a tulburarilor de miros, cel mai bine este sa consulti un medic sau un specialist.