Quercetina este un pigment vegetal care apartine grupului de flavonoide. Este responsabila pentru a da culoare diferitelor fructe, flori si legume. Dincolo de aceasta, quercetina este apreciata pentru capacitatea sa antioxidanta si antiinflamatoare. Numele sau provine de la cuvantul latin quercetum, care inseamna „padure de stejar”.
Se estimeaza ca este cel mai abundent flavonoid din dieta, deoarece o persoana consuma in medie 10 pana la 100 mg pe zi din acesta prin intermediul alimentatiei.
Beneficiile si utilizarile quercetinei
Cercetatorii considera quercetina ca fiind de mare importanta biologica datorita capacitatii sale antioxidante. Acest tip de flavonoide joaca un rol important in protejarea celulelor impotriva daunelor cauzate de radicalii liberi. Uite care sunt beneficiile quecetinei:
Inflamatie redusa
Multe boli cronice sunt legate de inflamatia cronica. In acest sens, suplimentarea cu quercetina este benefica, deoarece potentialul sau antioxidant inhiba efectele negative ale radicalilor liberi care provoaca aceste inflamatii.
The American Journal of Clinical Nutrition a raportat ca, in studiile pe eprubeta, quercetina a atenuat expresia genelor inflamatorii, inclusiv a moleculelor de factor de necroza tumorala alfa (TNFα) si interleukina-6 (IL-6).
O investigatie din Journal of the American Nutrition Association a aratat ca suplimentarea cu 500 mg de quercetina pe zi, timp de 8 saptamani, a redus markerii inflamatori la femeile cu poliartrita reumatoida. Acest lucru a fost legat de o scadere a rigiditatii si durerii.
Ingrijirea sanatatii cardiovasculare
Unul dintre motivele pentru care quercetina contribuie la sanatatea cardiovasculara este datorita capacitatii sale de a relaxa vasele de sange. Astfel, aportul acesteia reduce riscul de hipertensiune arteriala.
Cercetarile publicate in Journal of Pharmacology and Experimental Therapeutics au raportat ca acest flavonoid are efecte vasodilatatoare si ajuta la scaderea tensiunii arteriale crescute. Informatiile impartasite in Jurnalul European de Chimie Medicinala sugereaza, de asemenea, ca acesta inhiba si oxidarea colesterolului rau (LDL), care este cheia controlului riscului cardiovascular.
Prevenirea tulburarilor neurodegenerative
Antioxidantii joaca un rol important in reducerea riscului de tulburari neurodegenerative. Quercetina, in special, a fost recunoscuta ca un neuroprotector.
Un studiu impartasit in Oxidative Medicine and Cellular Longevity afirma ca aceasta substanta stimuleaza apararea naturala impotriva stresului oxidativ si scade riscul de boala Alzheimer si dementa.
Ameliorarea simptomelor alergice
Activitatea antiinflamatoare a quercetinei are efecte pozitive atunci cand vine vorba de combaterea alergiilor. Exista studii care arata ca acest antioxidant a ajutat la controlul reactiilor anafilactice legate de arahide. Intre timp, alte cercetari au descoperit ca ajuta la suprimarea substantelor chimice care promoveaza inflamatia, cum ar fi histamina. Dar, mai multe studii pe oameni sunt necesare pentru a confirma 100% aceste efecte.
Proprietati antitumorale
Quercetina nu este un tratament alternativ pentru cancer. Pentru niciun motiv nu ar trebui sa inlocuiasca tratamentele medicale impotriva acestei boli. Chiar si asa, dovezile sugereaza ca joaca un rol preventiv impotriva tulburarilor cronice asociate cu stresul oxidativ si inflamatia, cum ar fi neoplasmele.
Se pare ca acest fitochimic ajuta la inhibarea semnificativa a proliferarii celulelor canceroase. Unele studii asociaza aceasta substanta cu prevenirea cancerului in urmatoarele tesuturi: ficat, vezica, colon, ovare.
Prevenirea imbatranirii premature
Imbatranirea este un proces biologic care nu poate fi oprit. Cu toate acestea, expunerea constanta la radicalii liberi o accelereaza. Din fericire, substantele naturale precum quercetina pot ajuta la oprirea sau incetinirea acesteia.
Un studiu din Nature Medicine asociaza asimilarea acestuia cu o speranta de viata mai lunga la batranete. In plus, studiul subliniaza ca ajuta la protejarea celulelor si la reducerea markerilor de imbatranire.
Rezultate similare au fost raportate de alte cercetari. Acestea au concluzionat ca quercetina exercita beneficii de restaurare asupra fibroblastelor dermice umane.
Controlul nivelului de zahar din sange
In diverse investigatii, quercetina a demonstrat beneficii in scaderea nivelului de glucoza din sange. Se pare ca acest flavonoid are potential antidiabetic si poate reduce riscul de complicatii asociate diabetului.
Riscuri si posibile efecte secundare ale quercetinei
Desi quercetina este cunoscuta pentru numeroasele sale beneficii, nu este lipsita de efecte secundare, mai ales atunci cand este luata ca supliment. Un raport din Molecular Nutrition and Food Research detaliaza ca aportul de peste 1000 mg pe zi poate duce la urmatoarele simptome: dureri de stomac, dureri de cap, furnicaturi, greata.
Cel mai bun mod de a-l consuma este prin alimentele care o contin. Cu toate acestea, daca este luat in suplimente, trebuie evitat in urmatoarele cazuri: sarcina si alaptarea, tratamente cu antibiotice, tratamente medicamentoase pentru hipertensiune arteriala, boli cronice diagnosticate.
Ce alimente contin quercetina?
Quercetina ofera multe beneficii organismului atunci cand este obtinuta prin ingerarea unor alimente. Adesea este concentrata in coaja sau in stratul exterior.
Principalele surse de quercetina sunt urmatoarele: broccoli, cirese, rosii, ceapa rosie, kale, struguri rosii, capere, ceai verde si negru, mere rosii, ardei verde, fructe de padure.
Cantitatea de quercetina variaza in fiecare aliment si, uneori, depinde de conditiile de crestere. Cu toate acestea, este disponibila si in suplimente comerciale, fie sub forma de capsule, fie sub forma de pulbere.
Dozele recomandate sunt de obicei intre 500 si 1000 mg pe zi. Pentru o absorbtie optima este indicat consumul simultan cu vitamina C sau enzime precum bromelaina.
Ce trebuie retinut despre quercetina si beneficiile sale?
Quercetina este unul dintre cele mai recomandate flavonoide pentru a asigura sanatatea organismului. Dovezile sugereaza ca are potential ca antiinflamator si antioxidant. In acest fel, ea previne aparitia diferitelor boli. Desi este disponibila ca supliment, ideal este sa asiguri doza din acest flavonoid prin dieta. Exista multe alimente care il contin si care, de altfel, ofera si alti nutrienti esentiali.