Cand vorbim de hemoroizi, ne referim la acea inflamatie a venelor anusului care provoaca mult disconfort, arsuri si dureri. Constipatia este unul dintre factorii declansatori ai hemoroizilor. Pentru a evita aparitia hemoroizilor cauzata de dieta, trebuie sa incerci sa adaugi mai multe fibre in alimentatia ta. Astfel favorizezi evacuarea si a eviti eforturile intestinului.
In continuare, iti spunem cum sa ameliorezi hemoroizii prin dieta. Urmand o alimentatie adecvata, scaunul este mai usor de evacuat. In plus, este esential sa bei 2 litri de apa in fiecare zi pentru ca fibrele sa actioneze corect si scaunele sa fie mai moi.
Alimente care nu trebuie sa lipseasca din dieta daca suferi de hemoroizi
Fructe – sunt o sursa excelenta de fibre, dar si alti nutrienti foarte importanti pentru a preveni sau a preveni agravarea hemoroizilor. Printre cele recomandate pentru promovarea hidratarii si facilitarea evacuarii regasim: portocale, capsune, kiwi, pere.
Legume – reprezinta un alt grup de alimente pline de fibre si apa. Printre cele recomandate se numara: rosii (crude), spanac, dovleac, morcovi. Daca ai hemoroizi ar trebui sa mananci mai rar legumele crucifere (broccoli, varza, etc.) si tuberculii (cartofii), deoarece formeaza scaune mai putin moi.
Leguminoase – acestea furnizeaza o cantitate mare de fibre (mai mult decat fructele si legumele) si ar trebui consumate de doua pana la trei ori pe saptamana. Printre cele mai bune leguminoase pe care le poti consuma se numara naut, fasole, linte. Combina-le cu legume si savureaza-le in diferite preparate.
Cereale integrale – acestea au multe fibre si din acest motiv iti permit sa elimini scaunul corect, fara efecte secundare pentru hemoroizi. Dintre toate cerealele integrale, ovazul este cel mai recomandat, deoarece asigura organismului fibre solubile. Mananca-l la micul dejun cu suc de portocale, iaurt sau lapte degresat.
O alta modalitate de a adauga acest nutrient este prin paine si faina de grau integral. Toate preparatele pe care le consumam de obicei sunt gatite cu faina rafinata (alba). Incearca sa treci la varianta sanatoasa care, pe langa faptul ca este mai satioasa, este mai hranitoare si va preveni constipatia.
Nuci – migdalele, nucile si caju sunt exemple extraordinare de alimente bogate in fibre care te pot ajuta daca suferi de constipatie ori ai hemoroizi. Este de preferat ca nucile sa fie crude si sa nu contina sare. O mana pe zi este suficienta, deoarece au destul de multe calorii.
Seminte – mai presus de toate, iti recomandam inul, deoarece este o sursa excelenta de acizi grasi Omega 3. Semintele de in sunt usor de digerat si reduc constipatia. Lasa o lingura de in intr-un pahar cu apa peste noapte si bea compozitia pe stomacul gol dimineata.
Citeste si: Solutii care te pot ajuta sa scapi de hemoroizi
Cum gatesti alimentele daca ai hemoroizi?
Pe langa faptul ca este necesara o dieta echilibrata si sanatoasa, daca ai hemoroizi este foarte important sa fii atent/a la modul in care pregatesti mancarea. Sunt recomandate cele mai simple metode, cum ar fi gratarul sau gatirea la abur, in loc de prajire.
Alimente interzise daca suferi de hemoroizi
Alimentele pe care trebuie sa le eviti pentru a nu suferi dureri, disconfort sau sangerari sunt cele care, prin compozitia lor, favorizeaza constipatia sau nu permit o evacuare corecta. Intre acestea se numara: cereale si zaharuri rafinate, alimente grase sau picante, alimente foarte sarate, cafea, alcool si bauturi racoritoare.
Daca nu vrei sa renunti la anumite alimente, poti, de exemplu, sa le gatesti intr-un mod diferit. In loc sa mananci chipsuri sau peste prajit, pune cartofi si peste la cuptor.
Citeste si: Psyllium: ce este si ce beneficii are?
Alte cauze pentru aparitia hemoroizilor
Hemoroizii pot aparea si din cauza sarcinii si nasterii, prin imbatranire, din cauza utilizarii excesive a laxativelor, a obezitatii ori geneticii. Principalul simptom este durerea inconfortabila in jurul anusului si aparitia sangelui in scaun sau pe hartia igienica.
Cele mai frecvente tratamente includ creme, bai de sezut sau, in cazuri mai grave, interventii chirurgicale. Odata ce hemoroizii ies, ceea ce putem face este sa prevenim agravarea starii. Pe langa o dieta echilibrata, este esential sa nu petreci prea multe ore stand jos.
In cele din urma, te sfatuim sa acorzi o atentie deosebita alimentatiei. Dieta ta este, foarte probabil, cauza aparitiei hemoroizilor.