Lintea rosie face parte din categoria leguminoaselor si este o varietate cu un gust mai bland decat alte tipuri de linte. Aceasta are un continut scazut de grasimi si asigura o cantitate mare de nutrienti esentiali.
Potrivit unui articol publicat in Jurnalul International de Stiinte Moleculare, acest aliment contine polifenoli, proteine, aminoacizi esentiali, fibre si alti compusi activi care contribuie la o sanatate optima. Este considerat chiar un prebiotic, deoarece contribuie la ingrijirea microbiomului intestinal.
Lintea este o sursa de proteine vegetale, carbohidrati, fibre, minerale (fier si magneziu) si vitamina B.
Fiecare portie de 100 de grame de linte rosie ofera aproximativ 360 de kilocalorii. De asemenea, lintea este o sursa relevanta de substante antioxidante, precum flavonoidele sau catechinele, care sunt asociate cu prevenirea diferitelor boli.
Vrei sa afli mai multe despre importanta consumului de linte rosie? Continua sa citesti articolul nostru!
Lintea rosie si proprietatile sale pentru sanatate
Fiecare varietate de linte are o compozitie unica de antioxidanti si fitochimice. Lintea rosie este o varietate in care aceste substante abunda, motiv pentru care consumul lor este asociat cu efecte pozitive asupra sanatatii. Mai jos detaliem principalele sale proprietati.
Citeste si: 6 salate energizante usor de preparat
Lintea ofera nutrienti in timpul sarcinii
Fara indoiala, lintea rosie este un aliment foarte sanatos pentru perioada de gestatie. Datorita aportului de fier, ele contribuie la prevenirea anemiei in aceasta etapa. De asemenea, ofera fibre alimentare, ceea ce reduce riscul de constipatie si dificultati digestive.
Printre altele, furnizeaza folati, care sunt esentiali pentru prevenirea defectelor sau malformatiilor la nivelul sistemului nervos fetal, asa cum detaliaza un studiu publicat in revista Nutrients. Este, de asemenea, un nutrient care scade riscul de nastere prematura.
Imbunatateste sanatatea digestiva
Amidonul si fibrele pe care le contine lintea sunt coadjuvanti in procesul de digestie. Odata asimilate in organism, ele prelungesc senzatia de satietate si ajuta la reglarea microbiotei intestinale. Acest lucru, in general, se traduce printr-o sanatate digestiva mai buna.
Pe de alta parte, deoarece nu au „coaja„, sunt mai usor de digerat decat alte tipuri de linte. Lintea rosie este recomandata acelor persoane care au dificultati intestinale si exces de gaze. Ideal este sa le consumi fierte, cel putin o data pe saptamana.
Lintea rosie ajuta la ingrijirea sanatatii inimii
Consumul de linte rosie este asociat cu prevenirea bolilor cardiovasculare. Datorita continutului de polifenoli, studiile au determinat ca acesta contribuie la cresterea nivelului de colesterol bun (HDL) si la reducerea nivelului de colesterol rau (LDL).
La fel, datorita continutului sau de fibre alimentare, vitamine si minerale, lintea rosie stimuleaza functiile metabolismului. In consecinta, tendinta spre obezitate si excesul de greutate, care sunt factori de risc cardiac, scade.
Consumul de linte rosie previne bolile cronice
Continutul de polifenoli al lintei rosii contribuie la prevenirea bolilor cronice. De fapt, asa cum arata unele studii, substante precum procianidina si flavonoidele au efecte antioxidante, antiinflamatorii si neuroprotectoare.
Cu alte cuvinte, consumul de linte in cadrul unei alimentatii sanatoase si variate este o modalitate de a reduce riscul aparitiei unor boli precum cancerul, tulburarile metabolice si alterarile cognitive.
Citeste si: Reteta de hamburger vegetal cu linte si ciuperci