Home Sanatate 10 beneficii dovedite ale ceaiului negru

10 beneficii dovedite ale ceaiului negru

222
2
SHARE
beneficii dovedite ceai negru

Datorita continutului sau abundent de antioxidanti, ceaiul negru este asociat cu beneficii pentru sanatatea cardiovasculara, intestinala si a pielii. Dar ce spune stiinta?

Beneficiile ceaiului negru au fost documentate de numeroase studii pe parcursul a multor ani. Datorita concentratiei sale abundente de antioxidanti, in special polifenoli, aportul sau a fost legat de efecte pozitive asupra sanatatii inimii, metabolismului, sistemului digestiv si creierului.

Aceasta varietate de ceai, obtinuta printr-un proces de ofilire, rulare, oxidare si uscare a frunzelor plantei Camellia sinensis, are o aroma mai puternica decat alte ceaiuri obtinute din aceasta specie (cum ar fi ceaiul verde si ceaiul oolong) si se remarca prin continutul mai mare de cofeina (intre 2% si 4%).

Desi nu este un tratament de prima alegere impotriva bolilor, proprietatile sale antiinflamatorii, antioxidante, antidiabetice si antitumorale ajuta la mentinerea starii de bine. Iti spunem mai jos pentru ce este recomandat, cum se consuma si care sunt posibilele sale contraindicatii si efecte secundare.

10 beneficii ale ceaiului negru

Asa cum am mentionat si anterior, beneficiile ceaiului negru au fost un subiect de interes pentru oamenii de stiinta. Concentratia sa de compusi activi a prezentat o mare varietate de efecte pozitive asupra sanatatii.

S-a stabilit ca ceaiul negru contine urmatoarele:

  • Acizi fenolici.
  • Minerale (calciu, crom, magneziu, fier, potasiu sau fosfor).
  • Flavonoide (tearubigine, teaflavine si catechine).
  • Aminoacizi (L-teanina).
  • Vitamine (A, C si K).
  • Cofeina.

Datorita acestei compozitii ii sunt atribuite mai multe proprietati medicinale. Mai exact, ceaiul negru este apreciat pentru capacitatea sa de a combate inflamatia, de a creste vigilenta, de a inhiba efectele stresului oxidativ si de a preveni deteriorarea celulara.

Ceaiul negru si sanatatea inimii

Flavonoidele, principalii compusi antioxidanti din ceaiul negru, au un impact pozitiv asupra sanatatii inimii. Acest lucru se datoreaza in mare masura faptului ca acestea regleaza procesele inflamatorii si previne daunele oxidative.

In acest sens, o meta-analiza distribuita prin Advances in Nutrition a raportat ca, pentru fiecare ceasca de ceai consumata zilnic, exista o scadere cu 4% a decesului din cauza bolilor de inima si o scadere cu 2% a riscului de infarct.

De asemenea, s-a observat reducerea riscului de accident vascular cerebral cu 4% si riscul de deces din toate cauzele cu 1,5%. In cele din urma, s-a stabilit ca includerea acestuia intr-un plan alimentar sanatos poate reduce sansele de boli cardiovasculare si mortalitate in randul adultilor.

Un alt studiu prospectiv publicat in Heart a aratat ca ceaiul negru ajuta la reducerea sanselor de boli cardiace ischemice si a riscului de evenimente cardiovasculare relevante, cum ar fi atacul de cord.

Ceaiul negru si colesterolul

Un alt beneficius al ceaiului negru este legat de reducerea nivelului de colesterol rau (LDL). Acumularea acestei lipide in artere poate conduce la insuficienta cardiaca si accident vascular cerebral.
O trecere in revista a studiilor impartasite in Clinical Nutrition detaliaza ca aportul acestui ceai a ajutat la reducerea concentratiei serice a acestui tip de colesterol, in special la persoanele cu risc cardiovascular mai mare.

Intr-un alt studiu controlat randomizat, consumul zilnic de 5 cani de ceai negru pe zi nu a schimbat semnificativ profilul lipidic la persoanele cu hipercolesterolemie limita.

Ceaiul negru si tensiunea arteriala

Intr-o meta-analiza raportata in Food & Function, pacientii care au luat un supliment de ceai negru au avut o reducere semnificativa a tensiunii arteriale sistolice in comparatie cu grupul de control.

Efecte similare au fost observate in cercetarile publicate in Complementary Therapies in Medicine. Astfel, consumul regulat de ceai a ajutat la scaderea tensiunii arteriale sistolice cu 4,81 mm Hg si a tensiunii arteriale diastolice cu 1,98 mm Hg la persoanele cu hipertensiune arteriala.

Ceaiul negru si sanatatea intestinala

Consumul regulat de ceai negru este, de asemenea, o modalitate de a avea grija de sanatatea intestinala. Asa cum este mentionat intr-o recenzie in Critical Reviews in Food Science and Nutrition, polifenolii ajuta la modularea functiei barierei intestinale si promoveaza echilibrul microbiotei.
O alta revizuire a studiilor impartasite in revista Nutrients subliniaza ca ceaiul negru are activitate prebiotica datorita contributiei sale de polifenoli.

Ceaiul negru si concentrarea/randamentul cognitiv

Ceaiul negru contine pana la 4% cofeina si un aminoacid numit L-teanina. Ambele substante stimulante sunt asociate cu o concentrare mentala crescuta si o mai buna vigilenta. Acest lucru explica de ce unii oameni spun ca simt mai multa energie dupa ce l-au luat.

In acest sens, cercetarile publicate in revista Nutrients au descoperit ca suplimentarea cu L-teanina are potentialul de a stimula functiile creierului. Astfel se imbunatateste concentrarea si memoria, printre alte abilitati cognitive.

Ceaiul negru si glucoza ridicata

Ceaiul negru nu este un tratament de prima linie pentru diabet. Cu toate acestea, includerea acestuia ca parte a unei diete bune poate oferi beneficii pacientilor cu aceasta boala.

Cercetarile impartasite in Asia Pacific Journal of Clinical Nutrition au legat consumul sau de scaderea nivelului de glucoza din sange postprandial dupa un aport de zaharoza. Mai exact, 24 de pacienti cu si fara prediabet au baut o bautura bogata in zahar, urmata de o doza mica sau mare de ceai negru sau un placebo.

La pacientii care au ingerat ceai negru – in ambele doze- s-a constatat o scadere a nivelului de zahar postprandial (dupa masa) comparativ cu cei care au luat placebo. In ciuda acestui fapt, sunt necesare studii mai ample si mai complete.
Un alt studiu leaga ceaiul negru de un raspuns mai bun la insulina la persoanele cu obezitate si cu rezistenta la insulina. Unele studii sugereaza ca aportul de ceai negru imbunatateste sensibilitatea la insulina, mai ales dupa ce consumi mese bogate in zahar.

Citeste si: Ce este uleiul uscat si cum se foloseste?

Ceaiul negru si sanatatea osoasa

O cercetare publicata in revista Medicine a concluzionat ca aportul de ceai negru ajuta la reducerea riscului de osteoporoza. Aceasta calitate este atribuita continutului sau ridicat de flavonoide.

Un alt studiu impartasit de Frontiers in Physiology, sugereaza ca teoruginele si teaflavinele din ceaiul negru joaca un rol benefic in controlul pierderii densitatii osoase prin promovarea osteoclastogenezei.

Ceaiul negru si potentialul antitumoral

Nici ceaiul negru, nici alte soiuri de ceai nu pot preveni sau vindeca cancerul. In ciuda acestui fapt, studiile au stabilit ca anumite componente pot intarzia dezvoltarea unor forme ale acestei boli si pot favoriza moartea celulelor maligne.

Intr-un studiu publicat de Advances in Nutrition, cercetatorii au remarcat ca aportul de ceai scade riscul de cancer oral. Intr-o masura mai mica, pare sa fie, de asemenea, asociat cu un risc mai scazut de cancer gastro-intestinal, mamar, ovarian, pulmonar si tiroidian.

Ceaiul negru si pierderea in greutate

Cand vine vorba de pierderea in greutate, ceaiul negru poate fi o completare buna intr-o alimentatie echilibrata. Un studiu dezvaluit de Food & Function a stabilit ca aportul a 3 cani de ceai negru pe zi timp de 3 luni a ajutat la reducerea circumferintei taliei si a greutatii corporale.
Intr-o alta investigatie publicata in revista Molecules, expertii au observat ca polifenolii din ceaiul negru au un efect anti-obezitate fara reactii secundare aparente. In sine, ele ajuta la stimularea metabolismului, pe langa reducerea stresului oxidativ si reglarea aportului de energie.

Ceaiul negru si sanatatea dentara

Catechinele continute de frunzele Camellia sinensis au proprietati bactericide si bacteriostatice care actioneaza impotriva bacteriilor din placa dentara, precum Streptococcus mutans. Un studiu distribuit in Open Access Macedonian Journal of Medical Sciences arata ca o apa de gura pe baza de ceai poate fi folosita ca alternativa pentru a preveni formarea cariilor dentare.

Este indicat totusi sa-l folosesti cu moderatie, intrucat taninurile pe care le contine au fost legate de aparitia unor pete pe dinti, asemanatoare cu cele cauzate de cafea.

Efecte adverse ale ceaiului negru

In general, doua-trei cani pe zi sunt bine tolerate de organism. Problemele incep sa apara daca bei mai mult de patru sau cinci cani pe zi. Acest lucru se datoreaza in mare parte continutului sau de cofeina.

In exces, acest stimulent de ceai negru poate declansa anemie, hipertensiune, dureri de cap, greata si varsaturi, neliniste si anxietate, urinare crescuta, dificultati de somn, nervozitate, tremur sau transpiratie in exces.

Bea cu moderatie ceai negru si ofera organismului doza potrivita de nutrienti!

Citeste si: Beneficiile uleiului de canepa

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here