Home Sanatate Infuzii naturale pentru scaderea tensiunii arteriale

Infuzii naturale pentru scaderea tensiunii arteriale

177
0
SHARE
remedii tensiune arteriala

Te confrunti cu tensiune arteriala? Tratamentele pentru scaderea tensiunii arteriale sau hipertensiunii arteriale pot fi completate cu infuzii naturale in contextul efectuarii si respectarii prescriptiilor medicale. Mai exact, este posibil sa adaugi in dieta ta cateva preparate din infuzii din plante pentru a controla nivelul tensiunii arteriale.

Atunci cand o persoana este diagnosticata cu hipertensiune arteriala, cifrele obtinute din tensiunea arteriala sunt catalogate in functie de gravitatea lor. Astfel, un pacient se poate incadra intr-una dintre urmatoarele grupuri:

Prehipertensivi: persoane cu presiunea sistolica de 120 pana la 129 mm Hg si presiunea diastolica sub 80 mm Hg. Inca nu este considerat un diagnostic clar de hipertensiune arteriala, dar valorile sunt deja peste normal.
Hipertensiune arteriala de gradul I: cand presiunea sistolica depaseste 130 mm Hg si nu depaseste 140 mm Hg sau presiunea diastolica se inregistreaza intre 80 si 89 mm Hg, atunci exista deja hipertensiune arteriala de gradul 1.
Hipertensiune arteriala de gradul doi: acesti pacienti au valori repetate ale tensiunii arteriale sistolice mai mari de 140 mm Hg si tensiune arteriala diastolica mai mare de 90 mm Hg. Este o afectiune patologica clara cu risc de afectare a organelor pe termen mediu.

Situatia speciala de criza hipertensiva sau de urgenta (cand o persoana intra in camera de garda cu valori mai mari de 180/120 mm Hg) necesita actiuni terapeutice imediate. Apoi, este foarte probabil ca pacientul sa se incadreze intr-una din categoriile pe care le-am mentionat deja, odata ce episodul acut s-a incheiat.

Tratamentul hipertensiunii arteriale

Pacientii hipertensivi vor primi instructiuni clare de la medic pentru a face schimbari in stilul lor de viata. Acestea sunt masuri si obiceiuri alimentare care permit ca tensiunea arteriala sa fie redusa in mod natural. Este posibil ca prehipertensivii sa nu fie nevoie sa apeleze la optiuni farmacologice daca aceasta prima abordare are succes.

Printre cele mai recomandate masuri igienico-dietetice mentionam urmatoarele:

  • Efectueaza o activitate fizica moderata si evita un stil de viata sedentar.
  • Controleaza stresul prin tehnici de reglare a anxietatii si relaxare.
  • Redu prezenta sarii in dieta obisnuita.
  • Renunta la consumul de tutun si alcool.
  • Pentru hipertensivii de gradul 2 si cei care nu pot controla cifrele cu recomandarile anterioare, farmacologia ofera o varietate de substante care pot fi prescrise. Luarea unui singur compus sau a unei combinatii de doi sau trei va depinde doar de recomandarea medicului.

Citeste si: 10 beneficii dovedite ale ceaiului negru

Infuzii din plante pentru scaderea tensiunii arteriale

In completarea celor de mai sus, iti prezentam si 4 infuzii naturale care prezinta cateva dovezi stiintifice despre capacitatea lor de a reduce tensiunea arteriala. Acestea nu reprezinta un tratament de prima linie, ci vin sa completeze masurile igienico-dietetice si medicamentele despre care am mentionat anterior.

Telina

Telina este una dintre legumele traditionale folosite pentru a trata hipertensiunea arteriala, deoarece contine substante fitochimice si antiinflamatoare. Se considera ca telina are si o anumita putere diuretica, care ar permite evacuarea excesului de lichide responsabil de cresterea tensiunii arteriale la unii pacienti.

O cercetare publicata in Journal of Medicinal Food in 2013 sugereaza efectele antihipertensive ale semintelor de telina. Pe de alta parte, sucul de telina a fost folosit pentru a reduce tensiunea arteriala la adultii in varsta.

O varianta de preparare a infuziei cu telina ar fi sa pui 20 de grame de telina in apa clocotita. Dupa 15 minute, se strecoara si se bea.

Oregano

Oregano a fost mult timp studiat pentru potentialul sau in industria farmaceutica. Se crede ca acesta poate face parte din medicamentele care ajuta la controlul sindromului metabolic, obezitatii, diabetului si hipertensiunii arteriale.

De asemenea, oregano poate fi un condiment inlocuitor al sarii. Pacientii hipertensivi obisnuiti cu gustul sarat pot adauga oregano pentru aroma sa, un bun inlocuitor al clorurii de sodiu.

Mai mult, s-a aratat ca oregano si compusii sai moleculari imbunatatesc profilul lipidic. In studiile controlate se arata ca acesta reduce colesterolul rau sau LDL si creste concentratia de colesterol HDL, fapt ce contribuie la protectia cardiovasculara.
Poti prepara o infuzie naturala cu oregano pentru a scadea tensiunea arteriala punand o lingurita din aceasta in apa clocotita. Dupa 15 minute este gata de baut.

Maslin

Se stie ca maslinele fac parte din dieta mediteraneeana si este legata de o sanatate cardiovasculara mai buna. Dar frunzele maslinului au si ele beneficii importante. Acestea sunt bogate in polifenoli, substante cu efect metabolic care nu se limiteaza doar la hipertensiunea arteriala. Ele sunt benefice si pentru controlul obezitatii si prevenirea sindromului metabolic.
Se prepara o infuzie cu frunze de maslin dintr-o lingura de frunze uscate care se pun in apa clocotita. Dupa ce s-a infuzat cateva minute, se strecoara lichidul si se poate bea.

Usturoiul

Diverse studii si cercetari sustin proprietatile antihipertensive ale usturoiului. Cel mai important compus din usturoi este alicina si are proprietati antioxidante si de eliminare a radicalilor liberi. Pentru a profita la maximum de proprietatile sale, zdrobeste usturoiul inainte de a-l adauga in oala cu apa clocotita. Poti adauga lamaie si ghimbir pentru un gust mai placut.

Citeste si: Descopera Shatavari, planta ayurvedica dedicata sanatatii feminine!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here