Despre bacteria Helicobacter Pylori (denumita, pe scurt, si H.Pylori), se spune c-ar fi cauza principala a ulcerului gastric. Multi ani, medicii au crezut ca mancarea picanta, stresul, fumatul si obiceiurile de viata au fost principalele cauze ale durerii de stomac. Totul s-a schimbat, insa, in 1982, cand s-a descoperit ca, de fapt, majoritatea durerilor de stomac si a ulcerelor au fost cauzate de o… bacterie, aceasta fiind Helicobacter Pylori. Cercetatorii estimeaza ca peste 60% din populatia lumii o are si ca multi nu stiu asta, insa pentru altii poate fi o belea, fiindca ataca intr-un mod agresiv mucoasa stomacului, ducand la ulcer gastric, ulcer peptic si cancer de stomac.
Citeste si: Dieta pentru eliminarea becteriei Helicobacter Pylori
Tratamentele obisnuite contra bacteriei constau in antibiotice si medicamente antiacide, insa trebuie sa stii ca exista si metode naturale de a scapa de ea. Un studiu din 2017 arata ca antibioticele obisnuite utilizate pentru a scapa de H. pylori (amoxicilina, claritromicina si metronidazolul) nu elimina cu succes H. pylori din cauza rezistentei oamenilor la antibiotice, iar bacteria devine din ce in ce mai raspandita deoarece excesul de antibiotice continua. Or aceste antibiotice luate contra H. pylori nu numai ca distrug toate bacteriile bune si sanatoase, dar nici macar nu ucid bacteriile rele H. pylori.
Metode naturale de tratament contra Helicobacter Pylori:
- Probioticele ajuta la mentinerea echilibrului intre bacteriile intestinale bune si proaste. Un studiu pilot, publicat in jurnalul Inflammation and Allergy Drug Targets, a analizat efectele probioticelor si au descoperit ca, in urma tratamentului cu un supliment probiotic, 13 dintre cei 40 de pacienti au avut o eradicare completa a bacteriei H. pylori. Cercetatorii au gasit dovezi care sugereaza ca bacteriile Lactobacillus fermentum, Lactobacillus casei si Lactobacillus brevis ofera cele mai bune rezultate.
- Ceaiul verde. Un studiu realizat in 2009 a aratat ca ceaiul verde poate ajuta la uciderea si incetinirea cresterii bacteriei H. pylori.
- S-a demonstrat ca mierea are abilitati antibacteriene impotriva H. pylori. Nici o cercetare pana in prezent nu a demonstrat ca mierea poate eradica bacteria pe cont propriu, insa specialistii cred ca utilizarea mierei impreuna cu tratamentele standard poate scurta timpul de tratament. Mierea raw si mierea de Manuka pot avea cele mai multe efecte antibacteriene.
- Uleiul de masline poate, de asemenea, sa trateze bacteriile H. pylori. Un studiu din 2007 a aratat ca uleiul de masline are puternice abilitati antibacteriene impotriva a opt tulpini H. pylori, trei dintre aceste tulpini fiind rezistente la antibiotice.
- Radacina de lemn dulce este un remediu natural comun pentru ulcer. Potrivit unui studiu din 2009, radacina de lemn dulce nu ucide direct bacteriile, dar poate ajuta la prevenirea lipirii acestora de peretii celulari.
- Un compus din broccoli, denumit sulforafan, poate fi eficient impotriva H. pylori. Cercetarile facute au demonstrat ca reduce inflamatia gastrica. De asemenea, poate reduce colonizarea bacteriilor si efectele acestora.
- Usturoiul este un antiinflamator natural si are chiar si proprietati antibiotice naturale. Consumul de usturoi, atat fiert, cat si crud, poate ajuta la distrugerea bacteriilor Helicobacter pylori.
- Propolisul. Studiile multiple au aratat ca extractul de propolis, disponibil ca supliment, este capabil sa inhibe cresterea bacteriilor H. pylori, datorita continutului ridicat de compusi fenolici.
- Fototerapia. Studiile arata ca bacteria H. pylori este vulnerabila la lumina. Fototerapia utilizeaza lumina ultravioleta pentru a ajuta la eliminarea H. pylori din stomac, cercetatorii considerand ca fototerapia este sigura si ca poate fi cea mai eficienta metoda atunci cand antibioticele nu sunt o optiune.
Surse folosite: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8