Romanii isi aerisesc salteaua o data pe an sau chiar mai rar, desi vorbim despre unul dintre lucrurile pe care le utilizam cel mai des in casa. O treime din zi ne-o petrecem pe saltea, relaxandu-ne sau dormind, si adeseori ne asezam pe ea imbracati in hainele cu care am fost in oras. Sudoarea corpului, praful, celulele moarte creeaza un mediu prielnic pentru dezvoltarea bacteriilor si acarienilor care, proliferandu-se, conduc la alergii si afectiuni.
Avand in vedere afectiunile la care ne expunem, expertii in saltele ne recomanda sa urmam cativa pasi, pentru a beneficia cat mai mult timp de o saltea curata. Iata care sunt acestia:
- In primul rand, este recomandat sa intoarcem salteaua de pe o fata pe cealalta la fiecare trimestru. Aceasta actiune nu are rol de curatire, insa este o buna modalitate de preveni deformarile. Acestea din urma conduc, in timp, la o postura incorecta in timpul odihnei si aparitia unor afectiuni la nivelul coloanei.
- Asigura-te ca iti ventilezi salteaua in mod regulat! Poate ai mai auzit ca nu este indicat pentru sanatate sa-ti faci patul in fiecare dimineata. Un sambure de adevar exista in aceasta afirmatie. Specialistii recomanda sa lasi patul nefacut o ora-doua dupa ce te-ai ridicat, pentru a permite o buna ventilatie a materialelor din care este realizata salteaua. Este recomandat sa scoti la aerisit cearceaful si pilota si sa lasi salteaua neacoperita, pentru o buna circulatie a aerului.
- Bicarbonatul de sodiu nu este bun doar in bucatarie. Acest ingredient, combinat cu apa oxigenata, este ideal pentru a dezinfecta salteaua. Ambele ingrediente au proprietati antiseptice, antibacteriene si antifungice, reducand prezenta a variate tipuri de microorganisme.
- Uleiul esential din arbore de ceai este ideal pentru a indeparta mirosurile neplacute impregnate in saltea si de a o dezinfecta. Proprietatile acestui ulei esential altereaza ambientul in care se dezvolta acarienii si reduc prezenta bacteriilor daunatoare.
- Schimba lenjeria o data pe saptamana! Lenjeria pentru par este un mod excelent de a proteja salteaua impotriva deteriorarii saltelei de pat. Aceasta absoarbe mare parte din transpiratie, praf si murdarie, astfel ca este necesar sa o speli cu produse dezinfectante si sa o schimbi in fiecare saptamana. Pentru a oferi protectie sporita saltelei, alege sa folosesti si un topper pentru saltea, protejand salteaua impotriva alergenilor si iritantilor, precum acarieni, plosnite, mucegai, piele moarta.
Urmeaza aceste sfaturi si asigura-ti un somn odihnitor, lipsit de pericolele cauzate de bacterii, acarieni sau deformarea saltelei!