Casa este locul in care te simti cel mai bine, locul care trebuie sa te protejeze de toate pericolele de afara. Daca, insa, suferi de astm si alergii, propria casa poate reprezenta un pericol pentru sanatatea ta.
Acarienii, mucegaiul, fumul, parul de animale sunt cei mai comuni declansatori ai alergiilor si astmului. Reprezentantii din domeniul protectiei mediului spun ca poluarea aerului din interior reprezinta un pericol mult mai mare pentru sanatate decat poluarea aerului de afara.
Din fericire, exista cateva modificari practice pentru o casa fara alergii si poluanti, astfel incat simptomele acestor afectiuni sa fie reduse.
Cum sa iti protejezi casa impotriva alergiilor?
Citeste si despre Alergia si intoleranta la oua
- Renunta la produsele antialergice pentru curatenie, care contin substante chimice. Una dintre regulile controlului alergiilor este sa traiesti intr-un mediu cat mai putin toxic posibil.
- Actiuni simple, precum spalatul frecvent al asternuturilor si aspirarea regulata a prafului, reduc semnificativ alergiile din casa. Pentru o astfel de activitate e nevoie de o mai multa planificare, insa rezultatul consta in imbunatatirea sanatatii si evitarea efectelor secundare.
- Protejeaza-ti patul! Potrivit unui studiu american, aproximativ 45% din casele americane contin suficient alergen acarian in paturi, incat sa declanseze o reactie alergica. Acarienii sunt persistenti. Cu cat vei curata mai bine patul de acareini, cu atat vei putea controla mai usor simptomele. Nu exista substitut pentru vigilenta.
- Elimina puful! Foloseste doar perne si pilote umplute cu poliester. Acopera pernele cu fete de perna asemanatoare cu cele pentru saltele, care opresc acarienii.
- Evita draperiile si perdelele groase, care aduna praf. Foloseste in schimb jaluzele de lemn sau plastic.
- Mobila capitonata ofera acarienilor un camin perfect. De cealalta parte se situeaza mobilierul din piele sau vinilim, care nu atrag acarienii, datorita invelisului exterior al acestora. Opteaza pentru curatarea cu abur uscat a mobilierului.
- Daca ai copii si casa este plina cu animale de plus, trebuie sa stii ca acarienii iubesc acesti prieteni. Spala saptamanal, cu apa fierbinte, jucariile de plus.
- Nu aglomera zonele din lemn. Cu totii avem o biblioteca plina cu ziare, reviste si carti. Dar, vrafurile de hartii nu fac decat sa atraga praful. Cel mai bine ar fi sa pastrezi suprafetele din lemn si cele lacuite neacoperite.
- Covoarele sunt si ele un mediu proprice dezvoltarii acarienilor si o cauza pentru aparitia alergiilor. Alege podele din lemn sau linoleum si, daca vrei neaparat, un covor ce poate fi spalat cu usurinta. Renunta la covoarele care acopera intreaga podea.
Adopta toate sfaturile prezentate si capteaza praful, nu-l imprastia. Chiar si atunci cand stergi praful, foloseste un mop sau o carpa umeda, pentru a putea aduna cat mai multi acarieni.