Home Sanatate Acvatic Bebe Club: Despre formarea sistemului imunitar, super-puterea copilului tau

Acvatic Bebe Club: Despre formarea sistemului imunitar, super-puterea copilului tau

329
0
SHARE
imunitate copii

Sistemul imunitar e ca o mantie de protectie pentru organismul nostru. Biologic, acesta este o retea de organe, celule si proteine care ne apara impotriva infectiilor/bacteriilor, dar il putem asocia cu usurinta unei super-puteri, asemeni acelora din filmele si desenele atat de apreciate de copii si adulti.

Atunci cand bacteriile si virusurile intra in organism, ele sunt identificate, iar mantia noastra isi arata super-puterile, impiedicand degradarea starii de sanatate. Mai mult decat atat, sistemul imunitar are o memorie si, gratie acesteia, tine „o evidenta„ a microbilor pe care i-a invins. In viitor, ii va recunoaste si distruge mult mai rapid, inainte ca acestia sa se inmulteasca si sa afecteze sanatatea generala. 

Bebelusii se nasc cu super-puteri?

Atunci cand se naste, bebelusul are sistem imunitar, dar acesta este imatur. E o putere neimblanzita, care abia in jurul varstei de 4-5 ani isi atinge potentialul. La aceasta varsta, nivelurile anticorpilor, produsi initial in timpul raspunsului imun primar, le ating pe cele ale adultului.

Te intrebi, asadar, de unde capata bebelusul super-puterea inainte de nastere?

  1. Ei bine, in al treilea trimestru de sarcina, mama incepe sa croiasca mantia de protectie a bebelusului, transferandu-i o serie de anticorpi prin placenta. Desigur, calitatea si cantitatea de anticorpi depind si de imunitatea mamei. Asa ca, daca esti viitoare mamica, acorda o atentie sporita sarcinii, urmeaza recomandarile medicului tau, relaxeaza-te, adopta obiceiuri alimentare sanatoase si, daca starea ti-o permite, mentine-te activa!
  2. In timpul nasterii, bebelusul primeste si o serie de bacterii de la mama. Acestea ajuta la construirea coloniei din intestinul micutilor, o alta componenta care creste super-puterea bebelusilor.
  3. Dupa nastere, mai multi anticorpi sunt transmisi bebelusului prin colostru si laptele matern. Chiar si asa, sistemul imunitar al bebelusului nu este inca la fel de puternic precum al adultilor, el va fi supus provocarilor, intocmai eroilor preferati ai celor mici.   Dar cu fiecare provocare, puterea micutilor creste. Mai exact, bebelusii se imputernicesc cu fiecare expunere la virusuri si bacterii, creandu-si propriii anticorpi.

Pe langa acestea, exista cateva lucruri pe care le poti face in calitate de parinte, pentru a desavarsi super-puterea copilului tau. Ti le dezvaluim in continuarea articolului nostru.😊

Cum poti antrena sistemul imunitar al bebelusului si copilului mic?

  • Ce moment frumos este acela al alaptarii! Da, chiar prin intermediul alaptarii poti sustine sustine dezvoltarea sistemului imunitar al bebelusului tau. Laptele matern contine proteine, grasimi, zaharuri si anticorpi care antreneaza imunitatea micutilor, intarind mantia de protectie. Astfel, micutii contacteaza mai putine infectii si se refac mai repede. Daca nu poti alapta, nu-ti face griji! Ai la indemana o alternativa sanatoasa, reprezentata de formule de lapte pentru sugari.
  • O alta metoda de antrenare a imunitatii o reprezinta probioticele pentru bebelusi. Administrate numai la recomandarea medicului pediatru, probioticele sustin sanatatea intestinala, dar si sistemul imunitar in curs de dezvoltare al bebelusului.
  • Dupa primele luni de la nastere, poti incepe sa intaresti sistemul imunitar al copilului prin cel mai sigur sport: educatia acvatica. Prin aceasta sunt stimulate sistemele respirator, cardiovascular si nervos. De asemenea, circulatia sanguina se activeaza, avand un efect benefic asupra celulelor sistemului imunitar.

Un alt aspect il reprezinta presiunea exercitata de apa. In timpul orelor de educatie acvatica, aceasta actioneaza asupra timusului si sustine astfel producerea de celule responsabile pentru dezvoltarea sistemului imunitar. Uite-asa, mantia de protectie se se tese pas cu pas, cu rabdare, dragoste si multa implicare.

La Acvatic Bebe Club incurajam tinerii parinti sa isi inscrie bebelusii la programe de educatia acvatica din primele luni de viata ale micutilor, atat pentru antrenarea sistemului imunitar fragil al copilului, dar si pentru celelalte beneficii pe care le aduce in viata celor mici. Despre aceste beneficii am scris intr-un articol pe blogul nostru, te invitam sa le descoperi aici: https://acvaticbebeclub.ro/de-ce-sa-mergi-cu-bebelusul-tau-la-educatie-acvatica-chiar-din-primele-sale-luni-de-viata.

Acum stii cum se formeaza mantia de protectie a bebelusului tau si ce poti face pentru a-i antrena imunitatea! Urmeaza sugestiile noastre si programeaza-te la sedintele de educatie acvatica pentru bebelusi si copii prescolari! Ca sa-i cresti super-puterea. 😊

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here