In lumea globalizata de astazi, in care tehnologia si retelele sociale stabilesc tendinte, educatia pentru valori nu s-a demodat, ci dimpotriva. Valorile unei familii fericite continua sa fie cea mai buna modalitate de a construi o lume mai buna.
Valorile sunt cele care mediaza convietuirea pasnica, iar educarea copiilor cu valorile unei familii fericite poate fi garantia ca viitorul nu va fi afectat de violenta, frica si incertitudine. Aceste acorduri sau norme ghideaza convietuirea, pacea si uniunea membrilor unei familii. Ele sunt calea spre fericire si implinire, atat personala, cat si familiala.
10 valori ale unei familii fericite
Iubirea
Baza unei convietuiri armonioase si motivul pentru care oamenii se unesc si au copii pentru a forma o familie este iubirea. Dragostea este exigenta, presupune stabilirea unor limite si respectarea acestora pentru a creste si a garanta fericirea familiei. In plus, este principala sursa de vindecare a tuturor ranilor. Asa ca, toti membrii familiei trebuie sa inteleaga ca trebuie sa invete sa iubeasca.
Respectul
Cat timp nevoile, particularitatile si preferintele fiecarui membru al familiei sunt respectate, sentimentul de impreuna va creste. Respectul inseamna si recunoasterea si pretuirea modului de gandire al celuilalt, chiar si atunci cand acesta este opus celui propriu. Respectul in familie transcende si patrunde tot ceea ce inconjoara acea familie.
Empatie
Pentru a respecta diferentele dintre membrii familiei, este necesar sa te pui in locul celuilalt. Si nu este intotdeauna usor. In multe ocazii, va trebui sa incerci sa uiti de prejudecati stabilite anterior sau sa vindeci ranile pe care ti le poate provoca convietuirea zilnica. Empatia si dragostea intaresc legatura de familie. Ele sustin familia in situatii dificile si ajuta la rezolvarea crizelor.
Onestitate
Comunicarea dintre membrii familiei trebuie sa fie sincera, fara teama, deoarece deschiderea si onestitatea familiei vor fi transferate in toate celelalte relatii care se stabilesc in viata. Onestitatea este un element esential al relatiilor de durata. Cand se rupe, uniunea familiala este pusa in pericol. Onestitatea este, de asemenea, indisolubil legata de incredere si transparenta.
Autonomie
Trebuie sa recunosti diferentele dintre membrii familiei tale, sa le respecti gandurile si preferintele si, de asemenea, sa sprijini cresterea spirituala si autonoma a fiecaruia dintre membrii.
Daca esti parinte, trebuie sa sustii cresterea copiilor tai si sa-i pregatesti pentru „a-si lua zborul„. Asta le va hrani stima de sine. De cealalta parte, copiii recunosc efortul parintilor si ii sustin. Ei cresc si iau propriile decizii, din autonomia pe care le-au oferit-o parintii. Astfel, ei sunt capabili sa lucreze in echipa pentru realizarea binelui comun.
Iertarea
Iertarea este o modalitate extraordinara de a exprima dragostea. Intr-o familie, de-a lungul timpului, se fac multe greseli. Acceptarea faptului ca a fost comisa o greseala, iertarea si corectarea ei fac parte din dinamica unei familii sanatoase si fericite.
Cu rigiditate, negativitate si mandrie nu se construieste iertarea. In schimb, daca dragostea, onestitatea si empatia sunt combinate, orice este posibil. Gasirea puterii de a ierta, cat si de a cere iertare atunci cand este necesar trebuie sa fie o practica pentru a construi o familie fericita.
Comunicarea
Comunicarea este un alt pilon fundamental in relatiile interumane, deoarece ne permite sa ne conectam cu ceilalti, sa stabilim acorduri si sa lamurim neintelegerile. Desigur, comunicarea trebuie sa fie intotdeauna asertiva. Aceasta presupune sa fii capabil sa asculti activ, sa empatizezi cu pozitia celuilalt si sa stii sa te exprimi cu respect.
De asemenea, trebuie sa ai in vedere ca ea merge dincolo de cuvinte. Aceasta include gesturile, tonul si volumul cu care spunem lucrurile. Prin urmare, trebuie sa intaresti acele expresii care incita la respect, intelegere si sprijin. Astfel, se vor rezolva mai bine conflictele si vei intari legaturile in interiorul familiei tale.
Responsabilitatea
Responsabilitatea este o valoare esentiala pentru dezvoltarea personala. Ea implica indeplinirea corespunzatoare a obligatiilor si incurajeaza persoana sa raspunda pentru actiunile sale.
Familiile fericite si de succes au in vedere aceasta valoare si o promoveaza prin stabilirea si aplicarea unor reguli acasa. Intre ele: repartizarea activitatilor in functie de capacitatile fiecarui membru si opiniile personale.
Apartenenta
Apartenenta este o alta valoare importanta pentru familie. Aceasta permite fiecarui membru sa se simta important, iubit si acceptat in cadrul nucleului familial. Cand aceasta valoare este prezenta in familie, membrii familiei sa se simt mai motivati sa-si asume riscuri si sa se confrunte cu conflicte, stiind ca au un loc sigur in care sa se intoarca daca lucrurile nu merg bine.
Unitatea familiala este importanta, dar nu trebuie sa uiti ca fiecare trebuie sa aiba suficient spatiu si libertate pentru a-si exprima propria individualitate.
Toleranta
Inchidem lista de valori ale unei familii fericite cu toleranta. Aceasta presupune respectarea pozitiilor sau a modului de a fi al celuilalt, chiar daca nu coincide cu ale noastre. Toleranta se refera si la recunoasterea faptului ca toate fiintele umane sunt unice si diferite si ca fiecare merita un tratament respectuos, indiferent daca acestea coincid sau nu cu idealurile sau modurile noastre de a fi.
In incheiere, subliniem ca aceste valori promoveaza fericirea si unitatea familiei. De asemenea, ele contribuie si la formarea de buni cetateni si oameni de succes.
[…] Citeste: 10 valori ale unei familii fericite […]
[…] Citeste si: 10 valori ale unei familii fericite […]