Home Dieta si sport Ce este alimentatia intuitiva si cum sa o pui in practica?

Ce este alimentatia intuitiva si cum sa o pui in practica?

148
0
SHARE
alimentatia intuitiva

Alimentatia intuitiva este un tip de dieta care se concentreaza pe invatarea ascultarii organismului, pentru a imbunatati starea nutritionala. Este un protocol care se indeparteaza de metodele stricte, precum cele care presupun numararea caloriilor ori a nutrientilor.

Acest tip de dieta a fost dezvoltat in 1995 de dieteticieni din California si s-a raspandit in intreaga lume. Printre principalele sale avantaje se numara flexibilitatea in configurarea meniurilor. Astfel, anxietatea este si ea redusa.

Principii de baza pentru o alimentatie intuitiva

Pentru a incepe sa mananci intuitiv, trebuie sa inveti sa-ti asculti corpul. Acesta este primul si cel mai important pas. Este important sa faci distinctia intre foame si pofta de mancare. Doar astfel vei sti cand este cu adevarat convenabil sa consumi alimente si cand mananci pentru a te bucura de caracteristicile organoleptice ale anumitor alimente.

Astfel, unul dintre principiile alimentatiei intuitive are de-a face cu capacitatea de a detecta nevoia de a satisface cerintele energetice si nutritionale. Cand apar senzatii precum oboseala, „maraitul„ stomacului, incapacitatea de a te concentra sau schimbarile de dispozitie, trebuie sa mananci. In acest punct, este important sa alegi alimente de buna calitate din punct de vedere nutritional.

Citeste si: Obiceiuri matinale care nu te ajuta sa slabesti

Ocazional, alimentele procesate pot fi incluse in dieta, dar cel mai bine este sa acorzi prioritate alimentelor proaspete. Acestea au nutrienti esentiali necesari pentru a asigura o stare buna de sanatate.
Un exemplu dintre acesti nutrienti ar fi acizii grasi Omega 3, elemente despre care s-a demonstrat ca ajuta la controlul inflamatiei din mediul intern. Datorita acestora, riscul de a dezvolta patologii cronice si complexe este mult redus.

Satisfactia in alimentatia intuitiva

Obiectivul unei alimentatii intuitive este, desigur, capacitatea de a obtine satisfactie la sfarsitul unei mese. Astfel, nu trebuie sa eviti preparatele care iti plac cel mai mult, chiar daca densitatea lor energetica este putin mai mare decat cea ideala.

Este de preferat sa imbini nevoia de nutritie si placere, sa creezi o armonie intre preparate si configuratia meniului. In acest fel, vei ajunge la o stare de satisfactie. Desigur, este important sa limitezi prezenta alimentelor procesate de origine industriala, deoarece acestea concentreaza o cantitate mare de zaharuri simple si grasimi trans. Ambele elemente sunt capabile sa modifice echilibrul in mediul intern, crescand riscul dezvoltarii de patologii cronice de-a lungul anilor.

Alimentatia intuitiva presupune, de asemenea, sa identifici din timp senzatia de satietate, pentru a te opri din mancat la timp. Aceasta senzatie de satietate poate fi obtinuta chiar mai repede prin consumul unor anumite produse. De exemplu, fibrele reusesc sa incetineasca rata digestiei, ceea ce ajuta la controlul apetitului.

Cum sa incepi sa mananci intuitiv?

Cheia este sa aloci timp autocunoasterii, explorand senzatiile de apetit si satietate. Ulterior, va fi necesar sa te eliberezi de schemele urmate pana in momentul in care ai optat pentru un numar fix de mese pe parcursul zilei sau pentru anumite ore.
Alegand mereu consumul de produse proaspete, va fi necesar sa te pregatesti si pentru un meniu flexibil care sa-ti satisfaca gusturile. Este important sa mananci cand organismul o cere si sa te opresti cand aportul nutritional a fost suficient. Astfel, eviti o situatie de supraalimentare care ti-ar putea afecta negativ starea de sanatate.

Citeste si: Multivitamine: ce sunt si cum functioneaza?

Dupa cum ai observat, alimentatia intuitiva este departe de nevoia de monitorizare nutritionala sau numaratul caloriilor. Invata sa-ti asculti corpul si sa faci alegeri bune in functie de ceea ce corpul are nevoie. Pentru aceasta, trebuie sa dobandesti o experienta pentru a putea identifica senzatiile de foame, satietate si apetit.

Pentru a incheia, trebuie sa mentionam ca este necesar sa ai grija la alimentatie atunci cand obiectivul tau este imbunatatirea starii de sanatate. In acest sens, trebuie sa incluzi in stilul tau de viata si alte obiceiuri. De exemplu, desfasurarea unei activitati fizice in mod regulat va fi de bun augur. In acest fel, inflamatia din mediul intern este tinuta sub control si sunt evitate ineficientele in productia hormonala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here